PvdD: ‘Stop pogingen om Amerikaanse rivierkreeft te zien als streekproduct’

De provincie Noord-Holland moet haar pogingen staken om de Amerikaanse rivierkreeft als streekproduct onder de aandacht te brengen van de horeca. De rivierkreeft komt niet in aanmerking voor een keurmerk.

De Amerikaanse rivierkreeft. Beeld Dreamstime
De Amerikaanse rivierkreeft.Beeld Dreamstime

Dat stelt de statenfractie van de Partij voor de Dieren op basis van correspondentie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie spreekt van een wijdverspreide soort die de nodige problemen met zich meebrengt.

“Het is niet aannemelijk dat de Amerikaanse rivierkreeft zich zal kunnen kwalificeren als erkend streekproduct,” aldus het ministerie met het oog op de strenge eisen die aan een dergelijk keurmerk zijn verbonden.

Op de menukaart

De provincie lanceerde eerder dit jaar een campagne om de invasieve exoot als lokale delicatesse op de markt te brengen. Omdat de kreeft zich regelmatig laat zien, kan de soort volgens het provinciebestuur als streekproduct worden bestempeld.

De poging om de rivierkreeftenplaag via de menukaart te bestrijden, leidde kort voor de zomer tot een exclusieve masterclass voor de horeca in restaurant De Vrijbuiter in Loosdrecht, onder leiding van tv-kok Leon de Mazairac.

De Partij voor de Dieren vindt dat de provincie moet stoppen met het vermarkten van de rivierkreeft. “Door de rivierkreeft aan te prijzen als streekproduct, creëer je ook een vraag naar de dieren,” zegt statenlid Ines Kostic. “Het gevaar bestaat dat vissers juist kreeften gaan uitzetten om een centje te verdienen. Beter is het om de biodiversiteit te versterken. Dan ontstaat vanzelf een nieuw natuurlijk evenwicht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden