Nieuws

PvdD-leider Ouwehand keert ‘weer helemaal fit’ terug in Kamer

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’ en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden na haar aankondiging tijdelijk terug te treden. De politica kampte in oktober met gezondheidsproblemen door overbelasting.

ANP
Esther Ouwehand: terug in de Kamer. Beeld ANP
Esther Ouwehand: terug in de Kamer.Beeld ANP

Ouwehand is blij dat ze haar fractie weer kan aanvoeren. “Want ik heb een ontzettend belangrijke missie: een leefbare planeet voor mens en dier.”

De afgelopen tijd bekeek de partijleider vanaf een afstand de landelijke politiek. “Wat me opvalt, is dat er niets is veranderd,” zegt ze. “Een kabinet dat op zoek blijft naar geitenpaadjes die ten koste gaan van mens, dier en de natuur.”

Zo moest het kabinet een aangekondigd ‘overgangsjaar’, vanwege de Europese mestregels, al snel weer intrekken in opdracht van Brussel.

Stikstofdossier

Het voor de PvdD belangrijke stikstofdossier zal een grote rol spelen in de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens Ouwehand zijn die verkiezingen op 15 maart ‘enorm belangrijk’. “Ze gaan in de kern over échte politieke moed om problemen op te lossen. Wij zijn juist óók een partij voor het platteland: gezonde lucht, geen stank meer, minder dieren en meer natuur, meer insecten en bloemen in de wei, meer vogels,” aldus Ouwehand. Dat is de boodschap die haar partij wil uitdragen in de campagne.

In oktober kondigde Ouwehand aan haar taken als Kamerlid en fractievoorzitter neer te leggen vanwege aanhoudende overbelasting. “Wie strijdt tegen de roofbouw op de aarde, doet er goed aan om het óók onder ogen te zien wanneer er roofbouw plaatsvindt op haarzelf,” meldde ze toen via de sociale media.

Ouwehand legde in 2015 ook wegens ziekte het Kamerwerk tijdelijk neer. Nu wil ze de tijd bewaken ‘van de dingen die bijdragen aan mijn welzijn’. Belangrijk onderdeel daarvan is sporten, aldus de politica. Ze blijft daar tijd voor vrijmaken.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden