Nieuws

PvdA ontving vier klachten van ongewenst gedrag Gijs van Dijk

De PvdA kreeg tot nu toe vier meldingen over het opgestapte Kamerlid Gijs van Dijk. Zeker twee van de vier meldingen komen van PvdA-leden.

Het Parool
In 2019 diende een vrouw al twee klachten in tegen Gijs van Dijk, maar deze konden 'niet aannemelijk' worden gemaakt.  Beeld ANP /  ANP
In 2019 diende een vrouw al twee klachten in tegen Gijs van Dijk, maar deze konden 'niet aannemelijk' worden gemaakt.Beeld ANP / ANP

Eén melding gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Twee van de meldingen hebben geleid tot officiële klachten, meldt een fractiewoordvoerder. Het is de fractie niet bekend of zich inmiddels mensen hebben gemeld bij de interne of externe vertrouwenspersonen van de partij.

De meldingen kwamen maandag en dinsdag binnen, toen bekend werd dat Van Dijk zijn zetel in het parlement zou opgeven vanwege het aangekondigde onderzoek naar zijn gedrag. De PvdA zal de meldingen laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau.

Niet aannemelijk

De recente meldingen staan los van twee klachten die een vrouw in 2019 indiende, één over seksueel overschrijdend gedrag en één over discriminatie. Deze klachten konden uiteindelijk ‘niet aannemelijk’ worden gemaakt, bleek uit onderzoek door het bureau CAOP. Daarna werd de zaak gesloten, maar de vrouw legde zich daar niet bij neer. Over deze kwestie loopt nog een procedure bij de klachtencommissie van de PvdA. Het partijbestuur zal zich daar binnenkort over uitspreken.

Van Dijk besloot dinsdag na een gesprek met onder anderen politiek leider Lilianne Ploumen zich terug te trekken als Kamerlid. Volgens een woordvoerder van de partij was het zijn eigen keuze en is hij niet onder druk gezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden