Nieuws

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op na meldingen van ongewenst gedrag

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk verlaat de Tweede Kamer. Aanleiding is dat bij de PvdA in de afgelopen dagen verschillende meldingen binnenkwamen over ‘ongewenst gedrag in de privésfeer’. Hij geeft zijn zetel op.

Laurens Kok
Gijs van Dijk (PvdA) Beeld ANP
Gijs van Dijk (PvdA)Beeld ANP

Volgens de PvdA zal er naar de klachten een onafhankelijk extern onderzoek worden gedaan. Van Dijk wacht dat echter niet af en stapt op. “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie,” zegt hij in een verklaring.

Volgens de NOS zou Van Dijk meerdere vrouwen hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil. Een van hen stapte naar de politie en diende een klacht in bij de partij. Volgens deze vrouw zou het Kamerlid zich dusdanig tegen haar hebben aangeduwd dat ze blauwe plekken kreeg.

De klacht werd echter ongegrond verklaard nadat een extern bureau, dat gelieerd zou zijn aan de PvdA, onderzoek had gedaan. De vrouw zette daarop gefrustreerd haar relaas op Facebook, moest die post naar eigen zeggen onder druk van de partijadvocaat wissen, en werd vervolgens geroyeerd als PvdA-lid.

Extern onderzoek

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft laten weten de afgelopen dagen te hebben ‘gesproken met vrouwen over ongepast gedrag’ van het dinsdag opgestapte Kamerlid Gijs van Dijk ‘waardoor zij zich onveilig voelden’. De meldingen zijn ‘ernstig genoeg’ om extern onderzoek in te stellen, aldus de partijleider.

Het zijn mensen die Van Dijk ‘uit de privésfeer kent’, benadrukt Ploumen. Hij besloot zijn zetel ter beschikking te stellen nadat Ploumen hem erover had gesproken.

Van Dijk zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Daarvoor werkte hij voor de FNV. In de Kamer hield hij zich bezig met onder meer sociale zaken. Hij wordt opgevolgd door Songül Mutluer uit Zaandam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden