PvdA en GroenLinks willen als één blok de formatie in: ‘Dit is iets groots’

De PvdA en GroenLinks willen daadwerkelijk samen de formatie in, als één onderhandelingsteam en met één fractie in de Tweede Kamer als het over de kabinetsvorming gaat. “Er is iets bijzonders gebeurd, de samenwerking is innig geworden.”

Niels Klaassen en Peter Winterman
Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.Beeld ANP

Dat melden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-aanvoerder Jesse Klaver zojuist na urenlang overleg in Den Haag. “Het is een bijzondere, volgende stap in de linkse samenwerking,” zei Klaver. De partijen gaan nog niet fuseren, maar de fracties (samen 17 zetels) gaan wel opereren als één bij formatiezaken. “Dit is een enorme stap. Wat er volgt, zullen we zien,” zei Klaver. “Over fusies gaan wij niet, daar gaan de partijen over. Wij gaan over onze fracties. Die stap zetten we nu.”

Dit linkse blok geldt voor de eventuele kabinetsonderhandelingen en formatiestappen, of ook op alle andere vlakken inniger samenwerking komt, moet blijken. Ploumen: “We doen dit omdat we dit zelf willen, en we doen dit al langer.”

De afgelopen dagen regende het berichten over mogelijk verregaande samenwerking tussen beide partijen. Eerder deze week lekte uit dat het linkse duo bereid is om samen één formatieteam te vormen, andere media berichtten daarna over plannen om ook als één Kamerfractie te opereren gedurende de formatie. Dat was tegen het zere been van diverse partijprominenten.

Spekman

Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman zei: “Het is een concessie aan de eigen idealen, we zijn opgericht om de machtelozen te beschermen tegen de macht, arm versus rijk, mensen helpen die wat bescheidener opgeleid zijn. Bij GroenLinks zitten veel meer hoogopgeleiden. Als je alles doet om aan de macht te komen, ben je er niet meer voor de machtelozen. Het wordt tijd dat de leden betrokken worden, we zijn een ledendemocratie.”

Maar Ploumen bestrijdt dat het op ‘rechts commando’ gebeurt: “Dit is een logisch gevolg van wat we al langer doen, wij gaan hier zelf over.”

VVD en CDA stellen steeds dat ‘twee linkse partijen er één te veel is’ in een nieuw kabinet, maar of deze linkse samenwerking de scepsis bij hen wegneemt, is nog de vraag. Bij de rechtse partijen was deze week te horen dat één formatieteam en één fractie tijdens onderhandelingen niet erg overtuigend is.

Klaver maalt daar niet om, lijkt het: “Ik sta hier niet voor Mark Rutte, wij staan hier omdat wij iets willen. We willen niet uit elkaar gespeeld worden. We zeggen verder op niks ja en op niks nee.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden