Providers slaan alarm over 5G-verzet van burgers

Providers slaan alarm nu bewoners op steeds meer plekken de komst van mobiele masten proberen tegen te houden. Deze stralingscritici vrezen dat 5G-masten gezondheidsschade opleveren.

David Bremmer
Protest tegen 5G op de Dam, eerder dit jaar.  Beeld EPA
Protest tegen 5G op de Dam, eerder dit jaar.Beeld EPA

Door de komst van supersnel 5G mobiel internet zal het huidige aantal van 18.000 mobiele antennes komende jaren met minstens 10 procent toenemen. Die stijging leidt op veel plekken tot verzet. Hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en de straling onder de limiet lijkt te blijven, vrezen critici gezondheidsschade.

In heel Nederland heeft alleen KPN momenteel al driehonderd aanvragen voor nieuwe masten en antennes lopen. “In veel gevallen loopt dat bijzonder traag en stroperig,” zegt ceo Joost Farwerck. Het bedrijf ervaart dezelfde tegenstand als destijds bij de komst van UMTS (3G).

T-Mobile en Vodafone vallen concurrent KPN bij. “Ook wij merken toenemende weerstand tegen het plaatsen van antennes,” stelt T-Mobile. “We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben.”

Vertraging

Volgens KPN kost het in normale gevallen vaak al anderhalf tot twee jaar om ergens een zendmast neer te zetten. Nu bewoners vaker naar de rechter stappen, slepen trajecten veel langer. In Nieuw Vennep was de provider op een bepaalde locatie zelfs twaalf jaar bezig.

Belangenclub Monet, die namens KPN, T-Mobile en Vodafone contacten met de overheid onderhoudt, wijst erop dat de overheid telecombedrijven miljarden euro's laat aftikken voor mobiele frequenties. “Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt,” zegt Rob Bongenaar, directeur van Monet.

Corporaties

Naast gemeenten weren ook steeds meer corporaties de antennes van hun daken, onder druk van bewoners. “Het bestaande antennepark in de lucht houden is al een uitdaging,” stelt Bongenaar. “Laat staan de voor 5G benodigde uitbreiding realiseren.” In het uiterste geval wil hij dat corporaties wettelijk verplicht worden om masten op hun daken toe te laten.

KPN-baas Farwerck wil ook medewerking van de overheid. Hij wijst er op dat het kabinet in het veilingplan voor komende 5G-netwerken een hogere landelijke dekkingsgraad (minimaal 98 procent, red.) eist. “Daar zijn wij als KPN voor, alleen moet het ons dan ook mogelijk gemaakt worden om voor die dekking te zorgen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden