Protestboeren warm onthaald in Noordwijk

De boerenactiegroep Agractie protesteert zaterdag in Noordwijk. Ze hebben zendtijd afgedwongen in het televisieprogramma Business Class.

ANP/Parool
De boeren in Noordwijk. Beeld ANP
De boeren in Noordwijk.Beeld ANP

De boeren hebben een warm onthaal gekregen. Het gaat om ongeveer 75 boeren met 50 trekkers, die bij Hotel van Oranje staan. Daar vinden de opnames plaats voor het televisieprogramma dat zondagochtend wordt uitgezonden.

Presentator Harry Mens heeft programmatijd voor de boeren ingeruimd en belooft hen koffie met gebak. Er mogen vijftien boeren naar binnen, waarvan twee mogen meepraten aan tafel. De actiegroep Agractie gaf eerder aan dat de boeren bij het programma een ‘eerlijke, begrijpelijke boodschap willen overbrengen over stikstof, Natura 2000 gebieden en het voorgenomen kabinetsbeleid’.

Verklaring

De boeren hebben bij de opnames een verklaring voorgelezen. Daarin stellen ze dat de natuurdoelstellingen waaraan stikstofregels zijn gekoppeld, niet haalbaar zijn. “Nu niet, maar ook over tien jaar niet,” aldus een woordvoerder van de boeren.

Ze benadrukken dat de stikstofregels een enorme wissel trekken op Nederland. “Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie.”

Hoewel de natuurdoelstellingen niet haalbaar zijn, zeggen de boeren wel hun steentje te willen bijdragen door op verantwoorde wijze te produceren. “Wij staan zeker open voor innovatie, vernieuwing en verandering, maar het moet wel haalbaar en realistisch zijn. En dat is het in deze kwestie niet.”

Gemoedelijke sfeer

Medewerkers van het hotel waar de opnames plaatsvinden, delen koffie en thee uit. Later op de dag krijgen de boeren broodjes. Volgens een woordvoerder van het hotel is de sfeer gemoedelijk. De boeren delen op hun beurt bloembollen uit, omdat Mens eerder zou hebben aangegeven dat zijn vader bollenboer was.

Mens had in de eerste instantie geen rekening gehouden met de komst van de boeren. “Ik moet wat wijzigen in de line-up van de gasten, dat komt wel goed. Ik heb sympathie voor de lui.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden