Update

Protestactie bij DierenPark Amersfoort na doodschieten chimpansees

Ongeveer tien demonstranten van actiegroep Alle Dieren Vrij staan woensdagochtend bij Dierenpark Amersfoort om te protesteren tegen het doodschieten van twee chimpansees op dinsdag. Ook protesteren zij tegen het fenomeen van dierentuinen in het algemeen.

Verzorger Willem Verdonk van Dierenpark Amersfoort staat de pers te woord, nadat twee mannelijke chimpansees zijn doodgeschoten na een ontsnapping uit hun verblijf.   Beeld ANP
Verzorger Willem Verdonk van Dierenpark Amersfoort staat de pers te woord, nadat twee mannelijke chimpansees zijn doodgeschoten na een ontsnapping uit hun verblijf.Beeld ANP

“Wij staan hier uit solidariteit met de chimpansees en pleiten voor gerechtigheid,” aldus een van de activisten. “Wij eisen dat alle dierentuinen en dan met name deze in Amersfoort de deuren sluiten.”

Dinsdagochtend werden in het dierenpark twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. De dieren waren ontsnapt uit hun verblijf. Er was sprake geweest van een menselijke fout. De twee apen, Mike en Karibuna, vertoonden volgens de dierentuin ‘imponerend gedrag’. Niemand in de dierentuin raakte gewond.

Volgens de activisten hadden de dieren nooit mogen worden doodgeschoten. “Als er gevaar dreigde dan hadden ze ervoor kunnen kiezen om de dieren te verdoven. Afgezien van die discussie toont het feit dat de dieren ontsnappen al aan dat ze liever vrij willen zijn en niet opgesloten.”

Volgens de woordvoerder van het demonstranten is nog niemand van het dierenpark naar buiten gekomen om met hen te praten.

Onafhankelijk onderzoek

Dierenrechtenorganisaties lieten dinsdag weten dat zij een onafhankelijk onderzoek willen naar de noodzaak om de twee chimpansees dood te schieten. Comité Dierennoodhulp heeft samen met Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft een brandbrief gestuurd naar de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het voorval in Amersfoort.

Volgens hen heeft het dierenpark de wet overtreden door niet eerst te trachten met andere middelen de chimpansees terug in hun verblijf te krijgen. Maar volgens Dierenpark Amersfoort zou verdoven van de twee ontsnapte chimpansees te lang hebben geduurd. Gezien het gedrag en de behendigheid van beide apen was er geen andere optie dan de dieren dood te schieten, liet het park eerder weten.

De dierenorganisaties willen ook dat de politiek een fokverbod instelt voor dierentuinen. “Dieren levenslang opsluiten als bezienswaardigheid past niet meer in deze tijd. Op deze manier brengen we onze kinderen juist het verkeerde bij: een respectloze houding ten opzichte van een ander dier. Een dier is namelijk geen attractie of vermaaksartikel dat we om die reden gevangen mogen houden,” stellen de organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden