Prominente PvdA’ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire

Een groep PvdA’ers, onder wie een aantal prominente leden, steunt het lijsttrekkerschap van Lodewijk Asscher, ondanks zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag.

Het Parool
Lodewijk Asscher na de hoorzitting door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Lodewijk Asscher na de hoorzitting door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Eerder werd juist een motie van wantrouwen tegen de partijleider aangekondigd, waarover volgend weekeinde op het congres wordt gestemd. Minimaal honderd leden moeten het indienen van zo’n motie steunen voordat gestemd kan worden. Tijdens dat congres zullen leden zich ook uitspreken voor een nieuwe motie, waarin juist steun wordt uitgesproken voor Asscher.

In een brief roepen de 275 leden, onder leiding van Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter in Den Bosch, andere leden op ook hun steun voor Asscher uit te spreken. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voormalige ministers Jet Bussemaker en Jeroen Dijsselbloem en de huidige Tweede Kamerfractie hebben de brief ondertekend.

Vernietigend rapport

Het toeslagenrapport dat de speciale Kamercommissie eind vorig jaar publiceerde, raakte ook Asscher als minister van Sociale Zaken en vicepremier in het vorige kabinet. Maar de PvdA-leden vinden het goed dat Asscher direct door het stof ging en lessen wil trekken uit het vernietigende rapport. “Als een van de weinige betrokkenen omarmde hij ten volle de uitkomsten van het onderzoek, legde hij er verantwoording over af, bood hij er excuses voor aan.”

Volgens Slikker speelt ook mee dat de harde kritiek van de Kamercommissie niet alleen Asscher, maar ook collega-bewindspersonen, de Tweede Kamer, de Belastingdienst en zelfs de rechtspraak raakte. Eerder zei Asscher tegen Trouw al dat hij zichzelf ‘bij uitstek’ degene vindt die de verzorgingsstaat kan repareren en het vertrouwen van burgers in de overheid kan herstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden