Programma D66: eigen risico vervangen door bijdrage voor ziekenhuisbehandeling

D66 wil het eigen risico in de zorg van 385 euro afschaffen. In plaats daarvan gaan mensen voor een behandeling in het ziekenhuis een eigen bijdrage van 100 euro betalen, met een maximum van 400 euro. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat later vanmiddag wordt gepresenteerd maar nu al online staat.

Begin deze maand werd Sigrid Kaag gepresenteerd als lijsttrekker van D66.  Beeld ANP/ Remko de Waal
Begin deze maand werd Sigrid Kaag gepresenteerd als lijsttrekker van D66.Beeld ANP/ Remko de Waal

Volgens de partij is het huidige bedrag een te grote drempel, omdat patiënten doorgaans na één bezoek aan het ziekenhuis hun eigen risico al opgemaakt hebben. Daarna is er ‘geen prikkel’ meer voor ‘gepast gebruik van dure ziekenhuiszorg’. Door het bedrag over het jaar heen te spreiden, zouden mensen worden gestimuleerd om over ‘verantwoord gebruik’ van de zorg na te denken.

Ook wil de partij in de komende kabinetsperiode een begin maken met de bouw van 1 miljoen nieuwe huizen voor 2035 om in de groeiende vraag naar betaalbare woningen te voorzien. De nieuwe huizen moeten vooral binnen de bebouwde kom worden gebouwd. De hypotheekrenteaftrek wordt als het aan de sociaal-liberalen ligt volledig afgebouwd.

Eerste partij

D66 is de eerste partij die het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 presenteert. In het voorwoord van ‘Een nieuw begin’ schrijven minister Wouter Koolmees, de voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie, en voorzitter Annet Aris van de permanente programmacommissie over hoe de coronacrisis ‘ons met de neus op de feiten’ heeft gedrukt ‘over de politieke keuzes die de afgelopen jaren zijn gemaakt’. “Deze crisis leert ons dat het loont om te investeren in een robuuste samenleving.”

In die samenleving moet iedereen ‘ongeacht waar je kinderbedje stond’, aldus lijsttrekker Sigrid Kaag in de inleiding, ‘een eerlijke kans’ hebben op goed werk, op een huis, op een mooie toekomst. De basis daarvoor moet al vroeg worden gelegd: met vier dagen per week gratis kinderopvang en voor alle scholieren een ‘rijke schooldag’, met een gratis lunch en aandacht voor cultuur en sport. “Wij blijven de onderwijspartij,” aldus Kaag.

Recht op buitenlandse stage

Voor studenten komt de partij die jarenlang voorstander was van het huidige leenstelsel met ‘een nieuwe studiebeurs’, die neerkomt op 300 euro voor alle studenten via de Belastingdienst en nog eens 400 euro per maand voor studenten wier ouders tot 70.000 euro per jaar verdienen. Ook wil D66 dat elke student recht krijgt op een stage of semester in het buitenland. Ze krijgen ook meer ruimte om langer te doen over hun studie.

Koolmees en Aris wijzen erop dat het verkiezingsprogramma in deze onzekere tijden geen ‘blauwdruk vol garanties voor de toekomst’ is. “Verkiezingsprogramma’s krijgen soms een mythische status. Laten we eerlijk zijn: zeker in de tijd waarin we nu leven is dat niet zo. Wie durft te zeggen hoe samenleving en economie eruit zien over een maand, over een jaar?”

Als de situatie ‘in de wereld’ verslechtert, schrijven zij, moeten de ambities in het verkiezingsprogramma worden bijgesteld. “Dat is geen populair verhaal”, erkende Koolmees tijdens de presentatie. “Maar wel de realiteit waarin we zitten.” Toch is het volgens hem ‘een optimistisch programma’. “Het zit niet in onze aard om bij de pakken neer te gaan zitten als het moeilijk wordt.”

Geen keurslijf

Lijsttrekker Kaag stelde tijdens de presentatie dat het programma ‘geen keurslijf’ is. “We zitten in ongekende onzekerheid, met een crisis die we nooit op deze wijze hadden kunnen bevroeden.” Juist in een crisis, stelde Kaag, ‘moet je kijken naar de toekomst’. “We kunnen bijsturen, maar we passen onze ambities niet aan.” In een toelichting noemde ze corona ‘een verhelderend vergrootglas voor bestaande problemen’.

In het 210-pagina’s tellende programma staan ook bekende D66-stokpaardjes zoals een gekozen premier, een abortuspil die via de huisarts te krijgen is en een halvering van de veestapel. Ook zet de partij in op grotere gemeenten die ‘op termijn’ de provincies ‘overbodig maken’. Kleinere gemeenten die in de problemen komen, moeten volgens D66 fuseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden