Proeven voor cultuur en sport in januari, miljoenen naar jongeren

Er komt in januari een proef met lokale evenementen zoals theatervoorstellingen met meer publiek. Ook wordt er gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij voetbalwedstrijden. En het kabinet komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan.

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

De maatregelen werden al aangekondigd tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Nu wordt concreet wat het kabinet precies gaat doen.

Zo gaat de proef in het theater om Guido Weijers. De cabaretier treedt in de tweede helft van januari op voor vijfhonderd man publiek in het Beatrix Theater in Utrecht. Bij het voetbal gaat het om wedstrijden van NEC en Almere city, waarbij 1500 supporters welkom zijn. Dat was half november al bekendgemaakt.

Uit de experimenten moet blijken wat ervoor nodig is om dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, zei de premier tijdens de persconferentie. De proefprojecten gaan volgens hem sowieso door, los van de besmettingscijfers op dat moment.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Eenzaamheid onder jongeren

Dat er 58,5 miljoen zal worden uitgetrokken om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan, liet het ministerie van Volksgezondheid na de persconferentie weten. Volgens het kabinet kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen.

Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Gemeenten ‘verwelkomen’ creatieve ideeën van jongeren zelf. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie starten, aldus het ministerie. Het pakket geldt voor iedereen tot 27 jaar. Specifiek is er aandacht voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld in achterstandswijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden