Privéleraar en langer naar school om leerachterstand door corona aan te pakken

Scholen krijgen geld en een waslijst aan middelen om leerachterstanden door corona weg te werken. Bestuurders in Amsterdam zijn blij, maar er zijn ook zorgen. ‘Hoe gaan we hier de mensen voor vinden?’

Edwin van der Aa en Laura Obdeijn
Voor de aanpak van achterstanden door corona is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar.  Beeld KOEN VAN WEEL/ANP
Voor de aanpak van achterstanden door corona is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar.Beeld KOEN VAN WEEL/ANP

Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht vooruit te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Voor de aanpak is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar. Scholen met veel leerlingen met achterstanden ontvangen extra financiering, hoeveel meer wordt volgende maand duidelijk. In dit interview geeft minister Slob een toelichting op zijn plannen.

Rekenen, taal of creatieve vakken

De scholen inventariseren nu hoe de leerlingen en leerkrachten ervoor staan, om te bepalen waar het beste in geïnvesteerd kan worden, zegt schoolbestuurder van Samen tussen Amstel en IJ Arnold Jonk, verantwoordelijk voor achttien basisscholen. “Per school zal de invulling ­verschillen. Soms is er behoefte aan extra taal en rekenen, maar we merken ook dat sommige leerlingen juist de creatieve vakken hebben gemist, die door corona op een laag pitje stonden.”

In de plannen van minister Slob, die 6 miljard euro voor het basis- en voortgezet onderwijs uittrekt, zit voor ieder wat wils. Zo kost verlenging van het schooljaar of de schooldag en extra onderwijs voor kinderen uit kansarme gezinnen tussen de 231 en 828 euro per leerling; een keurig bedrag in het onderwijs, maar het levert leerlingen per jaar slechts twee maanden extra vooruitgang op. Hetzelfde beperkte effect geldt voor het opzetten van zomer- of lentescholen.

Een-op-eenbegeleiding door een vaste docent daarentegen – twaalf weken lang, vijf keer per week 30 minuten – is vanzelfsprekend peperduur: tussen de 829 en 1380 euro per leerling. Maar volgens meerdere onderzoeken levert ­deze intensieve aanpak wel een optimaal resultaat op en kan het voor een leerling ongeveer vijf maanden extra vooruitgang betekenen.

Inhaalslag

Er worden ook ingrepen voorgesteld die relatief voordelig (minder dan 92 euro per leerling) zijn, maar wél een inhaalslag van een maand of vijf opleveren. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen in tweetallen of kleine groepjes laten werken en elkaar gerichte begeleiding laten ­geven. Of een aanpak waarbij de stof wordt ­opgedeeld in kleinere blokken. De leerling gaat pas door naar het volgende blok als bepaalde doelen zijn bereikt. Leerlingen die het vereiste niveau niet halen, krijgen extra hulp.

Waar de scholen het geld aan uit willen geven, daar komen ze wel uit. Jonk: “Extra geld voor onderwijs is fijn, de vraag is alleen: hoe gaan we hier de mensen voor vinden in een stad waar al een lerarentekort is? Dat is zorgelijk, je wilt het tekort niet nog erger maken. We zullen dus heel creatief moeten zijn en bijvoorbeeld meer ­plekken moeten creëren voor zijinstromers en pabostudenten.”

Lerarentekort

Dat Amsterdam kampt met lerarentekorten, maakt het lastiger om een invulling aan het geld te geven, zegt ook Ruth Kervezee van Esprit Scholen, een scholengroep met basis- en middelbare scholen. “Maar geen reden om je tanden er niet in te zetten. Ik denk dat we hele zinnige dingen met dit geld kunnen doen. We moeten kijken naar wat er wel kan, creatief zijn, samenwerken. Kun je bijvoorbeeld bij gym een extra leerkracht inschakelen, dan kun je meer kinderen sportles geven, zodat bij ­rekenen ruimte ontstaat voor wie die daar behoefte aan heeft.”

Hoezeer het extra geld ook wordt gewaardeerd, Kervezee denkt ook aan de langere termijn. “Dit is geen revolutie, het is incidenteel geld. De leerachterstanden kenden we ook voor corona, de vraag is dus: wat doe je nadat je dit geld hebt uitgegeven?”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden