PlusAchtergrond

Prinsjesdag zonder franje, maar met mondkapjes: ‘Een collector’s item’

Geen koets met paarden, geen Ridderzaal, geen gasten. Prinsjesdag in coronastijl is sober.

Hanneke Keultjes
Speciaal voor Prinsjesdag 2020 is er een mondkapje gemaakt. De festiviteiten zijn dit jaar vanwege corona flink versoberd. Beeld ANP/Koen van Weel
Speciaal voor Prinsjesdag 2020 is er een mondkapje gemaakt. De festiviteiten zijn dit jaar vanwege corona flink versoberd.Beeld ANP/Koen van Weel

Het pakje hangt al klaar. Al meer dan een jaar zelfs. Want GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg zou Anne-Marie, één van haar beste vriendinnen, vorig jaar al meenemen naar Prinsjesdag. Toen kon Buitenweg er door behandelingen tegen darmkanker zelf niet bij zijn. Dit jaar zou de herkansing worden; omdat ze volgend jaar stopt, is het voor Buitenweg dinsdag haar laatste Prinsjesdag als Kamerlid.

Maar ja, corona. Kamerleden mogen dit jaar geen gasten meenemen. “Het pakje blijft ongedragen,” zegt Buitenweg. Ze vindt het natuurlijk jammer, maar ook heel logisch. “Het zou gek zijn als het parlement deed alsof er niks aan de hand was.”

Prinsjesdag is dit jaar een dag zonder pracht en praal. Geen rijtoer, geen achtspan Friese paarden, geen bordesscène. En: geen Ridderzaal. Het monumentale gebouw aan het Binnenhof is verruild voor de Grote Kerk in Den Haag, die meer ruimte biedt. (Voor de zekerheid is ook de ventilatie van de Grote Kerk nagekeken. Die blijkt in orde.)

De koning arriveert daar dinsdag per auto, grotendeels aan het zicht onttrokken door schermen. Ook de Kamerleden reizen per bus van het Binnenhof naar de Grote Kerk. Niet vanwege de afstand – de twee locaties liggen op een steenworp afstand van elkaar – maar omdat de gemeente Den Haag een kilometer lange ‘hoedjesparade’ wil voorkomen. Zo’n optocht van parlementariërs door de stad zou publiek kunnen trekken, en dat is het laatste wat de gemeente wil.

Pendelbussen

De pendelbussen zijn ook veiliger. Er zijn meerdere demonstraties aangekondigd. De gemeente Den Haag adviseert Kamerleden dringend om gebruik te maken van het vervoer.

In een bus zijn mondkapjes verplicht en om die reden heeft de Eerste Kamer er al 500 besteld. Zwart, met het logo van de Staten-Generaal. “Dat wordt een collector’s item,” aldus een woordvoerder van de Eerste Kamer.

De Grote Kerk mag dan meer ruimte bieden, voor de gebruikelijke 900 bezoekers is geen plaats: 270 is de absolute max. De Eerste Kamer, die de festiviteiten organiseert, moest dus het mes zetten in de gastenlijst.

De laatste voorbereidingen worden getroffen in de Grote Kerk. Beeld ANP/Sem van der Wal
De laatste voorbereidingen worden getroffen in de Grote Kerk.Beeld ANP/Sem van der Wal

Alle parlementariërs, of ze willen of niet, hebben sowieso het recht om te komen – Eerste én Tweede Kamerleden. Anders is geen sprake van een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Een kleine 40 Kamerleden, van meerdere partijen, heeft zich afgemeld. Een troonrede zonder bewindspersonen kan ook niet. Maar het kabinet doet wel een concessie: de negen staatssecretarissen van kabinet-Rutte III komen niet. Zij volgen de troonrede op tv.

Geen plek

Voor het corps diplomatique – ambassadeurs en consuls – is dit jaar geen plek. Ook commissarissen van de Koning, burgemeesters en de hoogste ambtenaren van de Haagse ministeries vissen achter het net.

Normaal gesproken wordt de Raad van State uitgenodigd. Nu is alleen de vice-president Thom de Graaf welkom. Dat geldt ook voor de andere Hoge Colleges van Staat: één afgevaardigde is welkom. Ook de koninklijke delegatie is afgeslankt: in plaats van de gebruikelijke veertien is er nu ruimte voor zeven: koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden vergezeld door prins Constantijn en prinses Laurentien en drie leden van de hofhouding.

Ondanks de beperkte ruimte wordt de gewone Nederlander niet vergeten. Voor ‘burgers’ zijn tien tot twaalf stoelen gereserveerd. Dat is ook hooguit de helft van wat gebruikelijk is, want doorgaans vaardigt elke provincie iemand af. Maar omdat de commissarissen van de Koning dit jaar niet welkom zijn, is ook dat geschrapt. De Nederlanders worden nu van ‘de wachtlijst’ gekozen, sommigen staan daar al jaren op.

Schoonvader

Buitenweg is niet het enige afzwaaiende Kamerlid dat een potentiële gast moest teleurstellen. CDA’er Michel Rog zou zijn schoonvader meenemen. ,,Ik had het hem graag gegund, maar hij gaat het niet meemaken.” ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind moest zijn zwager teleurstellen. ,,Hij was graag meegegaan, hij is de enige in de familie die in mijn dertien jaar Kamerlidmaatschap nog nooit mee is geweest.”

GroenLinkser Buitenweg verheugt zich wel op één ding deze Prinsjesdag: voor het eerst sinds half maart kan de voltallige Tweede Kamer weer samen in dezelfde ruimte zijn. In de plenaire zaal van het Kamergebouw kan dat niet meer. “Dat mis ik. Nu kunnen we toch weer bij elkaar zitten.” Maar ja, corona. Kamerleden mogen dit jaar geen gasten meenemen. “Het pakje blijft ongedragen,” zegt Buitenweg. Ze vindt het ‘natuurlijk jammer’, maar ‘ook heel logisch’. “Het zou gek zijn als het parlement deed alsof er niks aan de hand was.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden