Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Prinses Christina is vrijdagmorgen op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze leed al enige jaren aan botkanker.

Het Parool
Prinses Christina Beeld RVD/ Emannuela Loddo
Prinses ChristinaBeeld RVD/ Emannuela Loddo

Koning Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix laten in een reactie weten ‘verdrietig te zijn door het overlijden van onze lieve zus en tante’. Op social media schrijven ze: “Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.”

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Zij was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard, de jongste zus van Prinses Beatrix.

Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Ze had geen toestemming gevraagd voor haar huwelijk met de van oorsprong Cubaanse Jorge Guillermo.

Zij woonde onder meer in New York en in Italië, studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie.

Paleis Noordeinde

Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats.

Er komt geen instructie om de vlag halfstok te hangen, omdat Christina geen lid meer was van het Koninklijk Huis. Er is door de familie een condoleanceregister geopend. Een half uur daarna hadden daar al ruim 150 mensen hun medeleven betuigd en dat aantal loopt erg snel op.

Mensen wensen de koninklijke familie en vrienden van Christina veel sterkte met hun verlies. ‘Heel erg veel sterkte met het verlies van jullie dierbare moeder, zus en tante en bovenal een heel bijzonder mens’, zo schrijft een van hen. ‘Vanmorgen het droevige nieuws gehoord van het overlijden van prinses Christina, Van harte gecondoleerd hiermee. Zij was ook het symbool van herrijzend Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Ze moge rusten in vrede’, aldus een ander.

Binnenhof leeft mee

Politiek Den Haag leeft mee met de koninklijke familie. ‘Zo jong nog’, zegt vicepremier Hugo de Jonge. ‘Onverwacht ook, voor mij in ieder geval.’ Zijn collega Kajsa Ollongren vindt het overlijden van de prinses ‘heel verdrietig’, voor ‘prinses Beatrix in het bijzonder’.

Ook minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en zijn defensiecollega Ank Bijleveld condoleren de Oranjes. Het overlijden van Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is ‘heel tragisch, ook voor de koninklijke familie, dus ik kan alleen van mijn medeleven nu blijk geven’, zegt Bijleveld.

De PVV en Forum voor Democratie betuigen ook hun medeleven. PVV-leider Geert Wilders ‘wenst het koninklijk huis veel sterkte met dit grote verlies’. FVD-voorman Thierry Baudet denkt ‘met grote dankbaarheid terug aan de enorme inspiratie die HKH Prinses Christina gegeven heeft aan generaties jonge musici met haar enorme enthousiasme en warme steun voor onder andere het Prinses Christina Concours. Rust zacht.’

Het overlijden van Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is ‘heel tragisch, ook voor de koninklijke familie, dus ik kan alleen van mijn medeleven nu blijk geven’, zegt Bijleveld.

In verband met het overlijden is de openstelling van Paleis Noordeinde en van het Koninklijk Staldepartement op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus afgelast. Bezoekers die voor deze dagen een toegangsbewijs hebben, krijgen persoonlijk bericht en ontvangen restitutie van ticketgelden, meldt de site van Het Koninklijk Huis. De openstelling gaat vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus wel door.

Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld ANP
Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden