‘Prins Bernhard maakte in 1948 een eind aan bouwverbod racecircuit’

Voor een bedrag van zo’n 20.000 gulden zette prins Bernhard begin 1948 twee ministers onder druk om een bouwstop voor het circuit van Zandvoort te beëindigen. Dat blijkt volgens Trouw uit archiefstukken van de gemeente Zandvoort en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën.

Het Parool
Prins Bernhard op het circuit van Zandvoort in 1953. Beeld Nationaal Archief
Prins Bernhard op het circuit van Zandvoort in 1953.Beeld Nationaal Archief

Op 13 februari 1948 was er een vertrouwelijk overleg tussen de gemeente en de Prins Bernhard Stichting, die financiële steun leverde aan veteranen. Daar werd afgesproken dat de stichting de autoriteit van haar naamgever zou inzetten bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën om te benadrukken dat de autowedstrijden in Zandvoort ‘een meerzijdig landsbelang’ hadden – met succes.

In ruil voor deze steun verhoogde de gemeente eenmalig de prijzen van de kaartjes. De verwachte opbrengst van ongeveer 20.000 gulden was voor de stichting, tegenwoordig te vergelijken met zo’n honderdduizend euro. Belastingvrij, zo beloofde de gemeente zwart op wit.

Door deze ingenieuze constructie bleef de prins zelf buiten beeld, maar werd via de Stichting Prins Bernhard wel zijn gezag aangewend om de bouw van het circuit op tijd af te ronden. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend.

Dutch Grand Prix

Komend weekend vindt voor het eerst sinds 1985 weer een Formule 1-race plaats op het circuit van Zandvoort. De organisatie kwam met horten en stoten tot stand, en tot deze week liep er een rechtszaak om de Dutch Grand Prix te verbieden vanwege milieubezwaren. De rechtbank besloot dinsdag dat de provinciale vergunning voor de race in stand blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden