Primair onderwijs wil nog 1,8 miljard vanuit Den Haag voor ‘grote reset’

Het basisonderwijs heeft jaarlijks 1,8 miljard euro extra nodig voor betere salarissen, goede opleidingen en duurzame schoolgebouwen. Dat schrijft de koepel van het primair onderwijs, de PO-Raad, donderdag in een brief die bestemd is voor de formatietafel.

Edwin van der Aa
Leerlingen in een klaslokaal van een basisschool. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Leerlingen in een klaslokaal van een basisschool.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens voorzitter Freddy Weima van de PO-Raad is het huidige onderwijssysteem ‘niet langer houdbaar’. “Het einde van de coronacrisis moet het begin zijn van een nieuw tijdperk voor het onderwijs. Dat lukt alleen met een grote reset en een stelsel waarin álle kinderen hun talenten kunnen ontplooien.”

De helft van de zak met geld (900 miljoen euro) moet gaan naar het dichten van de loonkloof tussen personeel in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook dient het nieuwe kabinet het budget voor regionale samenwerking van lerarenopleidingen en scholen te verruimen met 95 miljoen. Verder moet er 85 miljoen euro extra gaan naar professionalisering van het onderwijs, onderzoek en vernieuwing.

Gebrekkig

Tot slot is er nog het bekende probleem van de gebrekkige huisvesting in het lager én voortgezet onderwijs. Een gemiddeld schoolgebouw is 40 jaar oud en wordt pas na 69 jaar vervangen. In veel schoolgebouwen is het binnenklimaat onder de maat (temperatuur, akoestiek, ventilatie). Verduurzaming van de gebouwen is ook nodig om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Totale kostenplaatje: 730 miljoen euro per jaar extra.

Naast de 1,8 miljard euro wil de PO-Raad ook nog dat het volgende kabinet kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar voor minimaal twee dagen per week ‘bereikbaar en betaalbaar’ maakt. Dat kost weer miljarden.

Noodzakelijk

Donderdag sturen acht ouderorganisaties ook een brief aan informateur Mariëtte Hamer met ‘noodzakelijke verbetervoorstellen voor het onderwijs’. In de brief pleiten zij onder meer voor een maximale klassengrootte. Ook willen ze dat een deel van de 8,5 miljard euro uit het Nationaal Programma Onderwijs structureel wordt. Nu loopt dat programma, en de bijbehorende pot met geld, maar 2,5 jaar.

Verder staat in de wet de plicht om naar school te gaan centraal. Ouders willen dat het recht voor kinderen om te leren en zich te ontwikkelen het uitgangspunt wordt en dat zo’n leerrecht wettelijk wordt vastgelegd. Ook moet de medezeggenschapsraad op scholen meer in de melk te brokkelen krijgen en is de rechtspositie van individuele ouders volgens de briefschrijvers te zwak.

Tot slot willen de organisaties dat apparaten zoals tablets en laptops, net als schoolboeken, kosteloos beschikbaar worden gesteld aan kinderen. Dat zorgt voor meer gelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden