Plus

Prikuitnodigingen voor 170.000 kwetsbare mensen nog niet bezorgd

Omdat te weinig mensen met een medische indicatie een prikafspraak hebben gemaakt, zijn gezonde vijftigers deze week versneld uitgenodigd voor vaccinatie. Nu blijkt dat een aanzienlijk deel van de medisch kwetsbare groep de vereiste uitnodigingsbrief niet heeft gehad: zo’n 170.000 brieven waren begin deze week nog niet bezorgd.

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Dat bevestigt René den Otter van DMDR, het bedrijf dat de uitnodigingen namens het RIVM verstuurt. “De laatste 10 procent van de 1,64 miljoen brieven wordt deze week verwerkt en zal uiterlijk zaterdag worden bezorgd. Daarna volgt nog een veegronde van de nazendingen die de huisartsen hebben doorgegeven, maximaal tienduizend. Die worden maandag aangeboden bij PostNL en dinsdag bezorgd.”

Veel 60-minners met bijvoorbeeld astma of diabetes zitten al weken met smart op hun vaccinatie-uitnodiging te wachten. Omdat zij vanwege hun kwetsbare gezondheid een groter risico lopen bij corona, zouden ze vóór de gezonde vijftigers worden ingeënt. Om de GGD niet te overbelasten, zouden de brieven vanaf 6 mei gefaseerd worden verstuurd. Uiterlijk afgelopen zaterdag hadden ze volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij iedereen op de mat moeten liggen.

Stilvallen

Maandag bleek dat nog niet de helft van de mensen met een medische indicatie een prikafspraak heeft geboekt. Om te voorkomen dat de GGD’s stilvallen met vaccineren, werden mensen tussen de 56 en 59 daarom versneld uitgenodigd. Het RIVM sprak toen nog tegen dat veel medisch kwetsbaren geen afspraak hadden kunnen maken, omdat ze de vereiste brief nog niet hadden ontvangen. Slechts de patiënten van ‘een handjevol huisartsenpraktijken en wat nazendingen’ zouden nog op de brief wachten. Het RIVM weet de lage opkomst onder meer aan de meivakantie en het feit dat sommige mensen uit de groep al zijn ingeënt, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg werken.

Nu blijkt een deel dus nog geen uitnodiging te hebben ontvangen. “Het aantal mensen met medische indicatie bleek aanzienlijk groter dan verwacht,” stelt een woordvoerder van minister De Jonge. “Het versturen van de brieven is daarom een enorme operatie.”

Vervelend

Huisartsenorganisatie LHV baalt van de situatie. “Wij hebben de gegevens van de patiënten 6 mei al bij het RIVM aangeleverd. Nu worden we veel gebeld door patiënten die vragen: waar blijft mijn brief? Wij weten dat ook niet.”

“Het is heel vervelend dat deze mensen nog steeds wachten,” aldus het ministerie. “Voor deze groep worden bij de GGD’s tijdsloten opengehouden. In individuele gevallen kunnen huisartsen ook zelf de uitnodigingsbrief verstrekken aan de te vaccineren persoon.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden