Prikken kan weer met AstraZeneca

Minister Hugo de Jonge (Volks­gezondheid) geeft opnieuw groen licht voor het AstraZenecavaccin: hij acht het middel veilig. De vaccinatiecampagne wordt volgende week weer volop hervat.

Hugo de Jonge - Minister denkt dat vaccineren met AstraZeneca snel weer op stoom is. Beeld ANP
Hugo de Jonge - Minister denkt dat vaccineren met AstraZeneca snel weer op stoom is.Beeld ANP

“Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft zijn werk heel voortvarend gedaan, het is hartstikke helder welke conclusie daaraan mag worden verbonden,” zei De Jonge gisteren tijdens een persconferentie. “Astra­Zeneca is een werkzaam vaccin, een veilig vaccin. Er is geen oorzakelijk verband aangetoond met de onderzochte complicaties. En zelfs al zou dat er zijn, dan is de kans daarop heel klein.”

Vanaf maandag wordt er eerst op kleine schaal geprikt, zegt RIVM-vaccinatiebaas Jaap van Delden. De grote prikoperatie met AstraZeneca bij de GGD’s start woensdag weer op. Dat kan volgens hem niet sneller, omdat nieuwe afspraken ingepland moeten worden. In andere Europese landen waar het vaccin weer gebruikt gaat worden, zoals Ierland, worden de eerste prikken vandaag al gezet. Veel Europese landen stopten tijdelijk met het vaccin omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken. Nederland deed dat zondag ook.

Vertrouwen herstellen

Demissionair minister De Jonge verwacht dat de opgelopen achterstand in de vaccinatiecampagne ‘snel’ ingelopen zal zijn. Hij verwacht ook dat mensen voldoende vertrouwen in AstraZeneca hebben om zich ermee te laten vaccineren. “Juist vanwege de berichten uit Denemarken en Noorwegen, die aanleiding gaven tot zorgen, heb ik zondag op de pauzeknop gedrukt. Als we toen door waren ­gegaan met vaccineren, had dat het vertrouwen flink kunnen ondermijnen. En daarmee de vaccinatiebereidheid.”

“We zijn ongelooflijk afhankelijk van de vaccinatiebereidheid van mensen om uit deze crisis te komen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de veiligheid van dit vaccin boven iedere twijfel verheven is. Daarom gaan we snel door met vaccineren. We zitten in de derde golf, we kunnen geen dag missen.”

Wachten in de rij

Mensen die deze week aan de beurt waren voor een inenting met Astra­Zeneca, kunnen komende dagen een nieuwe uitnodiging verwachten. De Jonge doet een dringend beroep op iedereen die uitgenodigd wordt om van die beurt gebruik te maken. “Als je nu bedankt voor AstraZeneca, sta je achter aan in de rij. Dan kan het maanden duren voor je aan de beurt bent voor een ander vaccin.”

Eerder sloot het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zich aan bij het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin groter zijn dan de mogelijke risico’s. CBG-voorzitter Ton de Boer noemde het aantal meldingen van ernstige complicaties door het AstraZeneca-vaccin ‘enorm klein’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden