Premier Rutte vindt rapport over toeslagenaffaire ‘heel heftig’

Mark Rutte vindt het eindverslag van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire ‘een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem’. De premier noemt het rapport daarnaast ‘gedegen en terecht’.

Premier Mark Rutte. Beeld AP
Premier Mark Rutte.Beeld AP

“Je ziet dat inderdaad de rechtstaat niet burgers heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht,” licht Rutte toe. De premier beschouwt het rapport, waarvoor verscheidene bewindspersonen onder wie hijzelf onder ede zijn gehoord, als ‘een opdracht om te zorgen dat dit niet meer gebeurt’.

Het kabinet gaat de conclusies grondig bestuderen en bespreekt ze volgende week onderling tijdens een bijeenkomst in het Catshuis. Pas daarna komt het met een uitgebreide reactie. “Die zorgvuldigheid verdient dit rapport, maar vooral ook de ouders,” aldus de premier.

De conclusie dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden, noemt Rutte ‘zeer zwaar’. “De rechtstaat is er om ons te beschermen tegen de almacht van de overheid, hier heeft de overheid zich tegen de mensen gekeerd.”

Compensatie

Voorlopig heeft het rapport nog geen invloed op de compensatie voor gedupeerde ouders. “Dat is een ontzettend ingewikkelde operatie,” zegt Rutte. Er moet goed worden gekeken naar de individuele situatie van ouders. Enkele honderden ouders zijn inmiddels gecompenseerd, van de vele duizenden ouders die zich gemeld hebben. Dit jaar worden de meest schrijnende gevallen nog behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden