Premier Rutte: ‘Coronavirus is bezig aan comeback’

Voor veel mensen is het coronavirus een ver-van-mijn-bedshow geworden. Toch is het onverstandig en zelfs gevaarlijk om de regels los te laten, waarschuwde premier Mark Rutte vrijdagavond.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan de persconferentie. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan de persconferentie.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Het virus is bezig met een comeback, de situatie is zorgelijk,” stelt de premier, die tijdens de ingelaste persconferentie een dringende oproep deed aan ‘jong en oud’: “Neem de basisregels weer in acht.” Een nieuwe lockdown, zoals Nederland in maart onderging, is volgens minister De Jonge ‘gelukkig nog heel ver weg’.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland nam het afgelopen etmaal met 1977 toe, het hoogste aantal tot dusver. In zijn toespraak bracht de premier de periode in het voorjaar in herinnering, toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten en de capaciteit op de intensive care nauwelijks voldeed.

Dat het virus daarna ver kon worden teruggedrongen, kwam doordat het overgrote deel van de bevolking zich aan de regels hield. “Het was ons gedrag dat het verschil maakte,” aldus de premier.

Onvermijdelijk

“Dat gevoel van noodzaak moet weer terug,” aldus Rutte. “Wat daarbij niet helpt, is het beeld dat het in de ziekenhuizen nu rustiger is dan in maart en april. Doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen, worden coronapatiënten minder ziek dan toen.”

Maar, zo waarschuwt Rutte, als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het ‘onvermijdelijk’ dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken. “Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg niet aandoen.”

Tweede golf?

Het virus verspreidt zich op dit moment zo snel, dat Nederland binnen drie weken naar 10.000 besmettingen per dag gaat, stelt Rutte op basis van zijn experts. Hugo de Jonge doet er nog een schepje bovenop: “We zitten inderdaad al in een tweede golf als we kijken naar groei besmettingen.”

Als het gaat om ziekenhuisopnames en bezette ic-bedden, is het nog niet zo ver, benadrukt hij. “Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt. Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, kunnen we de tweede golf breken.”

De Jonge waarschuwt nog maar eens dat jongeren, de groep waarin het virus momenteel het snelst rondgaat, toch echt ook flink ziek kunnen worden. Bovendien gaan ook zij op zaterdag naar de supermarkt en op zondag op familiebezoek. “Onder de hele bevolking steekt het virus zo de kop op.”

Thuissituatie

Het kabinet kiest er overigens bewust voor om nog niet in te grijpen in de thuissituatie. Op dit moment blijft het advies om maximaal zes bezoekers thuis te ontvangen. “We hebben nog niet een manier gevonden hoe we daar verandering in kunnen brengen, maar ik sluit niet uit dat dit de komende tijd nog gaat veranderen.”

In zijn toespraak maakte De Jonge overigens nog bekend dat kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten niet meer getest hoeven te worden op het coronavirus. Dat heeft het kabinet besloten na advies van het OMT, zei De Jonge.

Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen gewoon naar school, aldus de minister. ,,Het verspreidingsrisico is heel gering.” Het scheelt ook drukte als ze niet meer getest worden. Ouders die hun kinderen toch willen laten testen mogen dat gewoon doen, zei De Jonge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden