PlusInterview

Premier Curaçao: ‘We willen graag overleg’

De Rijksministerraad praat vrijdag over coronasteun voor Curaçao. Nederland wil best helpen, maar alleen onder strenge voorwaarden. Niet de juiste weg, vindt de Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath.

De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath. Beeld ANP LEX VAN LIESHOUT
De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath.Beeld ANP LEX VAN LIESHOUT

“Het wordt spannend,” zegt Rhuggenaath aan de telefoon. Hij doelt op de Rijksministerraad over noodsteun, die er trouwens ook moet komen voor het niet minder geteisterde Aruba en Sint-Maarten.

Maar de grote clash is met Curaçao. Het eiland moet eerst instemmen met strenge hervormingseisen voordat de Haagse hulp wordt overgemaakt. Het lijkt kille zakelijkheid in zware tijden waarin je elkaar ook wat warmte gunt. De Curaçaose samenleving werd al zwaar op de proef gesteld door de impact van de oliecrisis in Venezuela én de opvang van tienduizenden vluchtelingen uit het buurland. De helft van de eilandbewoners is door groeiende armoede afhankelijk van voedselhulp.

Daaroverheen kwam het corona­virus dat de toeristenindustrie (16.000 banen) voor maanden platlegde. Rhuggenaath zegt begrip te hebben voor de Nederlandse voorwaarden voor financiële bijstand. “Vergelijk het met een financiering van een bank. Die zet erop in dat de klant er sterker van wordt en terug­betaalt. Ja, daar zitten voorwaarden aan vast. En in ons geval zijn dat hervormingen en daar ben ik het volkomen mee eens. Alleen niet als ze zonder enige inspraak of overleg worden opgelegd. Niet als kostenbesparingen en bezuinigingen die nog niet zijn gedaan nu worden geëist met een onrealistisch tijdpad, midden in een crisis die ik moet managen met dezelfde mensen die al die hervormingen moeten implementeren.”

Vervroegd pensioen

Wat er ten minste is bereikt, is dat het ambtenarenapparaat niet groter werd, zegt Rhuggenaath niet zonder trots. De premier heeft wetgeving klaarliggen voor het vervroegd vrijwillig uittreden van ambtenaren die normaal op hun 60ste met pensioen gaan. Dat betreft een relatief grote groep ambtenaren die deels niet worden vervangen.

“Covid heeft ons geleerd – met iedereen thuis – dat het ook anders kan. Want alle overheidsdiensten gingen wel door. Daarom hebben we besloten dat drie ministeries voortaan samen moeten werken voor een structurele operationele kostenverlaging van 10 procent. Maar laten we ook ­leren van het verleden. In de jaren negen­tig is eerder bezuinigd, midden in een recessie, en dat heeft geleid tot een vlucht van mensen naar Nederland. Dat willen we niet, dan schuif je het probleem van het ene land naar het andere. We moeten hier echt alles op maat doen.”

Anders kunnen de spanningen hoog oplopen, wil hij er maar mee zeggen. In Willemstad bestormde een woedende menigte het regerings­gebouw Fòrti en moest het kabinet in veiligheid worden gebracht. Politieke tegen­standers stuurden daarop

Facebookberichten de wereld in dat premier Rhuggenaath naar Bonaire was gevlucht. “Fake news. Ik was ­gewoon op het eiland. Ik had mijn prioriteiten op de juiste plek.”

Erger nog dan het vandalisme en de winkelplunderingen is misschien wel de imagoschade van de rellen, vreest Rhuggenaath. Juist op een moment dat de zo belangrijke toeristenindustrie zich klaarmaakt om na maanden van covidbeperkingen weer open te gaan, zit het eiland niet te wachten op beelden van auto’s die op de kop worden gezet.

Beeldvorming

Curaçao heeft nog een probleem met beeldvorming dat soms vanuit de Tweede Kamer en soms vanuit de eigen gemeenschap wordt versterkt; namelijk dat alle politici corrupt zijn. Rhuggenaath zegt dat hij dat beeld wil corrigeren. “Waar corruptie opdook, heb ik dat bestreden. Ik heb persoonlijk aangifte gedaan van corruptie bij de raffinaderij, wat tot veroordelingen heeft geleid. Ook bij de Centrale Bank zijn mensen veroordeeld. Mijn voorganger is veroordeeld en zit nog steeds in de gevangenis. Dus over wie hebben we het.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden