PostNL neemt rivaal Sandd over

PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. De overname waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. Bovenop dat bedrag betaalt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen euro.

Het sorteercentrum van postbedrijf Sandd. Beeld anp
Het sorteercentrum van postbedrijf Sandd.Beeld anp

PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. De 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor het overige personeel van Sandd wordt ook gekeken of er banen zijn bij PostNL. PostNL heeft zelf een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

Het is niet gezegd dat de combinatie de komende jaren alle 34.000 postbezorgers nodig blijft houden. PostNL blijft rekenen op een afnemend postvolume en het bedrijf zal zich daaraan aan laten passen, liet topvrouw Herna Verhagen weten.

Steun
De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat kan een probleem worden omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben.

Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.

PostNL zegt niet te weten wanneer de overname goed wordt gekeurd. De ACM heeft in totaal zeventien weken voor zijn besluit, maar kan bij vragen aan de bedrijven de klok ook nog tussentijds stil zetten. Bang dat de Europese Commissie een stokje steekt voor de overname, is Verhagen niet.

Dagelijkse bezorging
Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.

Volgens PostNL-topvrouw Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten "het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld''.

Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. "Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.''

Reacties FNV en vakbond CNV

Het samengaan van PostNL en Sandd is goed nieuws, aldus vakbond FNV Publiek Belang. Daarmee wordt eindelijk een concrete stap gezet richting consolidatie van de postmarkt.

"Hier hebben we jarenlang voor gestreden. Wij gaan nu zo snel mogelijk afspraken maken met PostNL over de sociale gevolgen van het fusieproces. Het opvangen van die gevolgen voor de medewerkers is cruciaal,'' aldus bestuurder Ger Deleij. "In het overleg met PostNL zullen wij ons uiteraard hard maken voor behoud van de werkgelegenheid van de medewerkers van Sandd,'' zo voegde hij toe.

Deleij merkt op dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de fusie nog moet toetsen. Deleij: "Mocht dat uiteindelijk niet leiden tot een positief resultaat, dan verwachten wij van de staatssecretaris dat zij de fusie alsnog mogelijk maakt. Die is namelijk in het belang van de postdienstverlening in Nederland en de positie van de werknemers in de sector.''

CNV
De overname van postbedrijf Sandd door branchegenoot PostNL is mogelijk een zegen voor de werknemers van Sandd. Dat zegt vakbond CNV in een reactie. Volgens de bond kunnen de bedrijven elkaar nu niet meer kapotconcurreren. Dat gebeurde volgens CNV met name op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

CNV heeft zich naar eigen zeggen het voorbije jaar nadrukkelijk gemengd in de Postdialoog, waar bedrijven, overheden en belangengroepen voorstellen deden over de toekomstige postmarkt. Volgens CNV kwam uit die gesprekken naar voren dat concurrentie leidt tot "grote nadelige effecten" voor de betrokken medewerkers.

Volgens CNV zullen de postbezorgers bij Sandd een baan bij PostNL aangeboden krijgen. "Dat kan ook, want PostNL heeft veel vacatures," aldus CNV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden