Plus

PostNL mag weer alleenheerser zijn

Met de overname van postbezorger Sandd door PostNL is het brievenmonopolie na tien jaar hersteld. "Er is geen andere manier om de postbezorging in stand te houden."

Monopolie terug op postmarkt Beeld Philippe Francois/Belga

PostNL neemt concurrent Sandd voor 130 miljoen euro over, en daarmee kom een einde aan een postalternatief. Sandd, dat voor particulieren twee keer per week bezorgt, biedt met postzegels van 60 cent een goedkoop tegenwicht aan de vijf dagen bezorgende marktleider, die per brief 83 cent vraagt.

In de tijd van gratis chat en e-mail is prijsconcurrentie niet langer vol­doen­de. In de vandaag gepresenteerde jaarcijfers van PostNL staat de fusiereden: ook vorig jaar is het aantal brieven weer geslonken, met ruim 10 procent. Die daling houdt aan. Reden ook dat er nu honderden brievenbussen in Amsterdam verdwijnen - de afgelopen maanden is 40 procent van de bussen uit Noord-Holland weggehaald.

"We moeten vanwege de almaar afnemende postvolumes in Nederland realistisch blijven," zegt Sanddtopman Ronald van der Laar. "Eén sterk Nederlands postnetwerk is voor consumenten, bedrijfsleven en medewerkers de beste oplossing. Er is geen andere manier om het voortbestaan van de postbezorging in stand te houden."

Samenvoeging bespaart jaarlijks 50 tot 60 miljoen euro. Het is snel gegaan. Consumentenwaakhond ACM beschouwde PostNL, dat driekwart van de postmarkt in handen heeft, lang als verkapt monopolist op de zakelijke markt die de prijzen kunstmatig hoog hield - tot in september het College van Beroep voor het Bedrijfsleven anders oordeelde. Immers: met het twintig jaar geleden opgerichte Sandd was er een krachtige concurrent op de postmarkt. En ook de markt voor 'digitale post' moest ­worden meegewogen.

Curatele
Vijf maanden later kan dat oordeel in de prullenbak. Met Sandd, dat sinds 2017 ook particuliere post bezorgt, is PostNL net als in de PTT-tijd weer alleenheerser, op nichebezorgers als Skynet en regionale spelers na. Eerder al verdwenen Van Straaten, Selekt Mail en de brievenactiviteiten van PostNL-dochter Netwerk VSP (nu: Spotta) uit de krimpende postmarkt.

ACM kan de overname verbieden maar staat in het dossier opzichtig onder curatele. Het kabinet is juist voorstander van consolidatie. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten weten een ACM-verbod terug te draaien. Terwijl haar CDA - met toenmalig en huidig coalitiepartner ChristenUnie - in 2009 juist aan het begin van de geliberaliseerde postmarkt stond.

Vakbond FNV is optimistisch, terwijl voor de 34.000 postbezorgers onzekere tijden aanbreken. Dat aantal is in de slinkende postmarkt te veel. Het is de vraag of PostNL, dat vandaag vanwege reorganisatiekosten een winstdaling van bijna 30 procent tot 127 miljoen euro bekendmaakte, daar met de door webwinkelen opgestuwde pakketmarkt en de bezorging van supermarktboodschappen, tegenwicht aan kan bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden