Nieuws

Politiebonden en ministerie zijn het eens over nieuwe cao: kleine loonstijging en meer geld voor bescherming

Een structurele loonsverhoging van 1,3 procent en een eenmalige uitkering van 750 euro. Dat staat in de cao die de vakbonden van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid overeen zijn gekomen. De bonden voerden al maanden actie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het nieuwe principeakkoord tussen politiechef Henk van Essen en demissionair justitieminister Ferdinand Grapperhaus moet nog worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden.

Als het wordt goedgekeurd, beëindigt het de patstelling van vier maanden tussen politie en het ministerie. Het gaat volgens de bonden om een ‘tussen-cao’ voor het komende jaar. Zij willen in 2021 verder onderhandelen over nieuwe afspraken vanaf 2022.

De onderhandelingen leidden tot meerdere acties van de bonden. Onlangs werd de patstelling doorbroken nadat de bonden dreigden te gaan staken tijdens de Klassieker Feyenoord-Ajax. Grapperhaus besloot hierna opnieuw in gesprek te gaan met de bonden.

De bonden hadden wel gehoopt op meer geld dan er nu is afgesproken, maar besloten toch akkoord te gaan. “Na vier maanden actievoeren werd duidelijk dat de formatie van een nieuw kabinet wel eens heel lang kon gaan duren of zelfs mislukken.”

Politie beschermen tegen geweld

Uiteindelijk is er 0,2 procent meer structurele loonsverhoging binnengehaald door de bonden in vergelijking met wat er in 2020 op tafel lag, schrijven ze in een reactie. Ook de eenmalige uitkering is met 450 euro gestegen.

In het akkoord staan ook afspraken over nieuwe maatregelen om politiemensen en hun gezinnen te beschermen tegen geweldsrisico’s, zowel online als fysiek. Ook is afgesproken dat politiemensen voldoende mogelijkheden voor verlof moeten hebben, ondanks de druk vanwege de coronamaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden