Nieuws

Politie verwacht meer zedenzaken voor rechter door nieuwe wetgeving

Seksuele misdrijven zullen in de toekomst vaker tot strafzaken leiden dankzij nieuwe wetgeving die bij de Raad van State ligt voor advisering. De politie gaat uit van honderden extra opsporingsonderzoeken als de nieuwe wetten eenmaal van kracht zijn, meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus.

ANP
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het kabinet werkt al langer aan een modernisering van wetgeving op het gebied van onder meer verkrachting en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook als dat online plaatsvindt. De voorstellen worden naar verwachting komend voorjaar ingediend bij de Tweede Kamer. Het duurt waarschijnlijk nog tot 2024 voor de wetgeving in werking treedt.

Vooral aangiftes van verkrachting zullen vaker tot vervolging leiden, omdat de ondergrens voor strafbaarheid wordt verlaagd. Het is de bedoeling dat het strafbaar wordt om seks met iemand te hebben in de wetenschap dat de ander dat niet wil. Dwang, geweld en bedreiging worden hierbij strafverzwarende factoren, maar zullen niet langer een vereiste zijn voor een veroordeling. De politie gaat ervan uit dat dit leidt tot 550 extra aangiftes waarvan bijna twee derde tot een opsporingsonderzoek leidt. Dat zou een toename betekenen van 20 procent.

Kindermisbruik

Het moet ook makkelijker worden om online grensoverschrijdend seksueel gedrag aan te pakken, vooral als minderjarigen het slachtoffer zijn. Het is straks al strafbaar om ‘indringend op seksuele wijze’ te communiceren met kinderen onder de 16. Nu is dat alleen zo als sprake is van het daadwerkelijk maken van een afspraak. De politie rekent hier op vijfhonderd extra meldingen, waarbij opnieuw twee derde leidt tot een zaak.

Grapperhaus dient bij de Tweede Kamer ook een eerder aangekondigd wetsvoorstel in dat voorbereidingshandelingen tot het plegen van seksueel kindermisbruik strafbaar stelt. Daarmee wordt onder meer het bezit en het verspreiden verboden van een zogenoemd pedohandboek met tips voor het misbruiken van minderjarigen. Daar komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden