Politie verdenkt Eredivisiespeler van matchfixing met gele kaart

De politie Rotterdam-Rijnmond onderzoekt een mogelijk geval van matchfixing door een voetballer die in de Eredivisie speelt. De speler wordt ervan verdacht dat hij een gele kaart heeft uitgelokt, met het oog op gokwinst, bevestigt de politie na berichtgeving door de NOS.

null Beeld ANP XTRA Voetbal
Beeld ANP XTRA Voetbal

“Wij doen dit onderzoek, omdat wij de expertise hebben op dit gebied,” aldus de woordvoerder. Hij wil niet meer details over de zaak kwijt dan de NOS zondag onthulde. “We willen dit onderzoek heel zorgvuldig doen,” legt de woordvoerder uit. Hij voegt eraan toe dat het verhaal van de NOS wel helemaal klopt.

Wie de speler is, hoe lang het onderzoek al loopt en welke signalen de politie op het spoor van matchfixing hebben gezet, kan de woordvoerder allemaal niet vertellen. “Alles is nog in onderzoek.” Ook de NOS maakt vooralsnog niet bekend wie de verdachte speler is ‘omdat het strafrechtelijk onderzoek nog in een vroeg stadium zit, en er nog niet is besloten om tot vervolging over te gaan’.

Van geen kwaad bewust

Eén gokker zou met een inzet van 3000 euro op de gele kaart zo’n 13.000 euro hebben gewonnen. Twee andere gokkers verdienden zo’n 1000 euro met het zogenoemde spotfixing. Dat is een vorm van matchfixing waarbij opzettelijk een handeling in een wedstrijd wordt verricht, zoals het krijgen van een kaart of veroorzaken van een penalty, om daar vervolgens geld mee te verdienen. Eerdere gevallen zijn in Nederland niet bekend.

De betreffende voetballer ontkent tegenover de NOS dat hij iets fout heeft gedaan. Een ‘fanatieke voetbalsupporter’, die niet ver bij de speler vandaan woont, zou niettemin met een inzet van in totaal ongeveer 3000 euro circa 13.000 euro hebben verdiend met de gewraakte gele kaart. Ook deze gokker, met wie de NOS sprak, is zich van geen kwaad bewust. Beide mannen zeggen dat ze elkaar niet kennen.

Andere gokkers, die eveneens hadden gewed op de betreffende gele kaart voor de Eredivisievoetballer, ontvingen kleinere bedragen van de gokkantoren.

Eerste geval

De KNVB is op de hoogte van een politieonderzoek naar ‘spotfixing’ door een voetballer uit de Eredivisie, maar kan er verder niets over zeggen. Dat is bij dit soort zaken een vaste procedure bij de voetbalbond. “We kunnen niet ingaan op specifieke zaken en zullen altijd het tuchtrechtelijke onderzoek of het onderzoek van OM moeten afwachten,” zo luidt het standpunt van de KNVB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden