Politie verantwoordelijk voor schietpartij Alphen

De Hoge Raad heeft bepaald dat de politie gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het schietdrama in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn, op 9 april 2011. Toen kwamen zes mensen om het leven door Tristan van der V. (24) , voor hij uiteindelijk de hand aan zichzelf sloeg.

Winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan de Rijn. Beeld ANP
Winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan de Rijn.Beeld ANP

De uitspraak is in lijn met het advies van de procureur-generaal.

Zo’n 100 gedupeerden vinden dat de politie blunderde met het geven van de wapenvergunning aan Tristan van der V., die in winkelcentrum Ridderhof zes mensen doodschoot, er 17 verwondde en zelfmoord pleegde. Van der V. had psychische problemen.

De politie zal naast letsel- en overlijdensschade nu ook geleden en eventueel nog te lijden schade gaan vergoeden. Over de hoogte van die vergoedingen moet nog verder worden geprocedeerd.

Hoewel toenmalig politiechef Jan Stikvoort kort na de schietpartij erkende dat Van der V. nooit een vergunning had mogen krijgen, hield de politie steeds vol niet aansprakelijk te zijn, omdat de daad van de 24-jarige Alphenaar niet was te voorzien.

De gedupeerden procederen al acht jaar voor vergoeding. De Haagse rechtbank oordeelde eerder dat de politie niet aansprakelijk is, het gerechtshof kwam later tot een ander vonnis. De politie zou toch deels aansprakelijk zijn, voor kosten van begrafenissen en medische hulp. Ondernemersschade - veel winkeliers klaagden na de schietpartij over minder klandizie - zou de politie niet hoeven vergoeden.

Aanvraag wapenvergunning mogelijk anders

De politie gaat kijken hoe ze in de toekomst zal omgaan met de aanvragen van mensen voor wapenvergunningen. Dat laat de politieleiding vrijdag weten na de uitspraak van de Hoge Raad.

De politie had het proces van de verloven voor het houden van wapens al aangepast na de schietpartij.

“Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe we deze professioneel kunnen blijven uitvoeren,” stelt korpschef Erik Akerboom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden