Politie stelt Amber Alert in gebreke na sms met petitie

Wie zich heeft aangemeld om Amber Alerts te ontvangen kreeg donderdagochtend een bericht met de vraag een petitie te ondertekenen. Met die petitie wil Amber Alert voorkomen dat het systeem verdwijnt. De actie valt niet in goede aarde bij de politie. Zij wil het bedrijf achter Amber Alert in gebreke stellen.

Marlies van Leeuwen & Paul Ruiter
null Beeld -
Beeld -

Amber Alert heeft meer dan 50.000 handtekeningen opgehaald voor het behoud van het waarschuwingssysteem. De organisatie, die wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is, startte een petitie nadat de politie had aangekondigd vanaf 22 juli dit jaar met Amber Alert te stoppen.

De sms van het alarmsysteem op donderdagochtend verwees ontvangers naar die petitie. En met succes. De petitie is inmiddels meer dan 60.000 keer ondertekend. Maar er is ook kritiek. Een woordvoerder van de politie zegt de actie met ‘verbazing en verwondering’ te hebben gadegeslagen. En ook op sociale media uitten veel mensen hun ongenoegen over het ‘oneigenlijk gebruik’ van hun telefoonnummer.

De Amber Alerts worden normaal gesproken verstuurd op basis van input van de politie. Dat is dit keer niet het geval. De politie wil het bedrijf daarom in gebreke stellen en op die manier voorkomen dat Amber Alert het systeem gebruikt voor actiedoeleinden.

Eenmalige actie

De politie besloot onlangs om de alerts voor vermiste kinderen te integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie. Volgens de politiewoordvoerder wordt hiermee 900.000 euro per jaar bespaard. “De opzegging kwam voor Amber Alert ook niet uit de lucht vallen. Het eerste contact over het opzeggen van het contract dateert van 2017.”

Frank Hoen, directeur van Amber Alert, zegt in een reactie ‘bang te zijn dat vermiste kinderen de dupe worden' van de contractopzegging. Burgernet is volgens hem kleiner, niet internationaal bekend en richt zich niet specifiek op kinderen in levensgevaar. Nederland is het eerste land ter wereld waar Amber Alerts worden afgeschaft.

De directeur noemt de ingebrekestelling ‘absurd’ en benadrukt dat het om een eenmalige actie ging. Wanneer de petitie wordt aangeboden aan de Tweede Kamer is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden