Politie: steeds meer meldingen van ernstige bedreiging tegen politici

De politie ziet steeds meer meldingen van ernstige bedreiging aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen. Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 1000 meldingen van opruiing en bedreiging binnen. In heel 2021 waren dat er 588.

Het Parool
2022-09-13 07:07:39 DEN HAAG - Thierry Baudet (FvD) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT Beeld ANP
2022-09-13 07:07:39 DEN HAAG - Thierry Baudet (FvD) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAATBeeld ANP

“Sinds het coronajaar 2020 neemt het aantal bedreigingen sterk toe,” zegt Ruud Gründmann, teamleider TBP bij de politie. “Niet alleen online, maar ook fysiek. Ook de ernst en intensiteit van de incidenten zijn veranderd. Steeds vaker worden politici en bewindspersonen belaagd en uitgejouwd. Dat leidt niet altijd tot een aangifte, maar het is wel tekenend voor deze tijd.”

De politie ziet als belangrijkste oorzaken van de stijging een toename van de maatschappelijke onrust en een groeiende meldings- en aangiftebereidheid bij politici.

Agressieve man

Zo deed Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BLVN) afgelopen zomer aangifte bij de politie nadat een agressieve man zijn woning was binnengedrongen. En stikstofminister Christianne van der Wal voelde zich tijdens een grote boerendemonstratie in Stroe bedreigd door een intimiderende tekst op de vrachtwagen met een verwijzing naar de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. En ook premier Rutte wordt geregeld met de dood bedreigd.

In 2020 ging het om in totaal 600 meldingen. In het pre-coronajaar 2019 om 393 meldingen. Het jaar 2018 was met 620 meldingen eveneens een uitschieter. Toen kwam de stijging vooral voort uit toegenomen meldingen van één politicus (Geert Wilders), voor een groot deel over dreigementen van buiten de EU.

Forse straffen

Tegenwoordig ziet de politie de dreigementen van alle kanten komen. Gründmann: “Er worden veelvuldig dreigers veroordeeld en wij zien ook dat de hoogte van de opgelegde straffen fors is. Als signaal aan de maatschappij dat je er niet ongestraft mee wegkomt.” En: “Uiteindelijk gaat het om het waarborgen van de democratie en het beschermen van mensen die voor deze democratie staan.”

Het Team Bedreigde Politici van de politie richt zich op strafbare bedreigingen tegen mensen in het ‘Rijksdomein’. Dat zijn bijvoorbeeld bewindslieden, Eerste en Tweede Kamerleden, ambassadeurs en leden van het Koninklijk Huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden