Politie: ruim 9300 incidenten tijdens de jaarwisseling

Tijdens deze jaarwisseling heeft de politie ruim 9300 incidenten geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan de vorige oud en nieuw. Wel waren er iets minder aanhoudingen: 300 tegen 309 bij de vorige jaarwisseling. Veel incidenten waren vuurwerkgerelateerd.

ANP/Het Parool
Een door vuurwerk vernield bushokje in Amsterdam.  Beeld ANP
Een door vuurwerk vernield bushokje in Amsterdam.Beeld ANP

Op beide vlakken is over langere tijd gemeten een daling te zien. In 2014-2015 waren er bij de jaarwisseling ruim 12.000 incidenten en rond de 640 aanhoudingen. Die aantallen lopen met het jaar terug.

Overigens zeggen de commandanten dat de cijfers geen getrouwe afspiegeling zijn: in werkelijkheid ligt het aantal incidenten hoger. ‘Ook dit jaar zijn veel agenten belaagd met vuurwerk. In Breda ging het er dermate heftig aan toe dat agenten de professionele inschatting hebben gemaakt om zich terug te trekken en om de hulp van de Mobiele Eenheid in te schakelen. Deze incidenten zien we echter niet terug in de systemen.’

‘Grote opgave’

De verklaring? Mogelijk doen agenten geen aangifte van bepaalde incidenten, omdat ze vinden dat ‘geweld erbij hoort’, aldus de commandanten. ‘De sfeer wordt grimmiger,’ vinden de commandanten.

Korpschef Erik Akerboom ziet een sterke beweging richting vuurwerkverbod: ‘Twee derde van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk en steden als Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven willen een totaalverbod. Meer gemeenten zullen volgen. Inmiddels heeft ook de vuurwerkbranche zich uitgesproken voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod.’ Volgens hem pleit de politie daar al langer voor. En áls het er eenmaal van komt, ‘dan moeten we daar ook stevig op handhaven. Het komende jaar wordt dat de grote opgave’, zegt Akerboom.

Prullenbakken

De jaarwisseling was onrustig dit jaar. Op meerdere plekken in het land was grote schade door vuurwerk. De gemeente Amsterdam publiceerde woensdag een voorlopige inventarisatie van de schade, die wordt geschat op 536.000 euro. De gemeente moet onder meer 150 prullenbakken en 50 verkeersborden vervangen. Ook zijn twee vuilniswagens in brand gestoken en zijn meerdere containers uitgebrand. Dat kost ongeveer 300.000 euro.

Ook elders in Nederland heeft vuurwerk schade veroorzaakt en was de sfeer die nacht grimmig. Op veel plekken ontstonden brandhaarden, soms opzettelijk aangestoken of door onvoorzichtigheid met particulier vuurwerk. Daarnaast steeg het aantal slachtoffers van ernstige vuurwerkongevallen met zeven procent ten opzichte van vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden