Politie rolt flink meer drugslabs op, met dank aan kraken EncroChat

In de eerste helft van dit jaar zijn ongeveer 50 procent meer drugslaboratoria ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. De forse stijging komt mede doordat de politie enkele maanden geleden de versleutelde-berichtenservice EncroChat wist te kraken.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Daardoor kon de politie maandenlang live meekijken met criminelen die gebruik maakten van de chatdienst.

In de eerste helft van 2020 zijn 65 productielocaties van synthetische drugs ontdekt, terwijl dat aantal voorgaande jaren in het eerste halfjaar doorgaans iets boven de 40 schommelde. De stijging was het sterkst in de provincies Noord-Holland, Drenthe, Overijssel en Zeeland. Van de 65 aangetroffen drugslabs ging het in zestien gevallen om een lab waar crystal meth werd geproduceerd.

Opslag

Naast de productielocaties van synthetische drugs, zijn ook meer opslaglocaties van drugs ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. De stijging van het aantal ontdekte opslaglocaties is het grootst in de provincies Noord- en Zuid-Holland.

In vergelijking met 2019 is het aantal locaties waar gedumpt drugsafval werd gevonden in de eerste helft van 2020 wel gelijk gebleven. Dit staat haaks op het feit dat meer productielocaties zijn aangetroffen, geeft de politie zelf ook aan. Portefeuillehouder drugs bij de politie Max Daniel zegt dat er anders met afval wordt omgegaan. “Zo blijven aanzienlijke hoeveelheden afval achter in vaten, jerrycans of opslagcontainers op verlaten productieplaatsen.”

Crystal meth

De politie gaf eerder aan zich grote zorgen te maken over de opkomst van crystal meth. Dit jaar is er een recordaantal crystal meth-labs opgerold en kopstukken van het beruchte Mexicaanse Sinaloakartel hebben Nederland bezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden