Politie onderzoekt overtreden coronaregels Baudet

De politie onderzoekt op verzoek van het Openbaar Ministerie of Thierry Baudet, partijleider van FVD, de coronaregels heeft overtreden tijdens zijn bezoek aan Urk eerder deze week.

Jasper van Loo
Thierry Baudet van Forum voor Democratie voert campagne. Beeld ANP
Thierry Baudet van Forum voor Democratie voert campagne.Beeld ANP

Tijdens dat bezoek van de voorman van Forum voor Democratie (FVD) stonden heel veel mensen dicht bij elkaar. Er werden veel handen geschud en Baudet at haring in een visrestaurant waar veel tafeltjes waren bezet.

Bewuste overtredingen

Volgens een woordvoerster van het OM leek het in Harderwijk en Veenendaal, waar Baudet ook op bezoek kwam, veel beter te gaan. Maar beelden van het bezoek aan Urk lijken te laten zien dat daar mogelijk strafbare dingen zijn gebeurd, zegt zij. Onder meer uit onderzoek van die beelden moet blijken wat er precies is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk was.

“Alle feiten gaan op een rijtje gezet worden. Of we tot vervolging overgaan ligt onder meer aan wat daaruit komt,” zegt OM-woordvoerder Mary Hallebeek. “Vervolging is ook onder meer afhankelijk van of Baudet bijvoorbeeld besprongen is door anderen en hij er zelf niet veel aan kan doen of dat hij bewust de regels heeft overtreden.”

Baudet is door het OM op de hoogte gebracht van het onderzoek. “We wachten het onderzoek af alvorens te reageren, maar zien de uitkomsten met veel vertrouwen tegemoet,” laat Forum voor Democratie in een korte reactie weten.

Burgemeester ontstemd

Het bezoek van van Thierry Baudet aan Urk bracht dinsdag honderden mensen op de been. Zijn komst was niet groots aangekondigd. Via Twitter liet de politicus een uur voor zijn bezoek weten een visje te gaan eten op Urk. “Het was voor mij een persoonlijke favoriet om te bezoeken,” vertelde Baudet. “Mensen zijn hier verstandig, werken hard en zijn net als wij tegen de coronamaatregelen.”

De burgemeester van Urk, Cees van den Bos, reageerde na afloop ontstemd op de ontstane situatie in het vissersdorp. “Juist een parlementslid moet zich aan de regels houden,” stelde hij. Ook Mark Rutte reageerde met afkeurende woorden. De gemeente gaf al snel aan ‘de feiten op een rijtje’ te gaan zetten.

Het is nog niet bekend hoelang het onderzoek van het OM gaat duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden