Politie liet melding over corrupte agent maanden liggen

Een melding dat de Utrechtse agent Orm K. criminele contacten had, is maanden op de plank blijven liggen. Pas enkele weken geleden kreeg de politie door dat hij de spil is in één van de grootste corruptiezaken in jaren.

Koen Voskuil & Marco Gerling
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Zo had de 44-jarige motoragent Orm K. nog maandenlang toegang tot informatie die voor criminelen goud waard is. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek verkocht hij ook informatie over grote politieonderzoeken. Pas toen criminelen zijn naam noemden in een afgeluisterd telefoongesprek, gingen in Utrecht alle alarmbellen af.

Na een relatief kort Rijksrechercheonderzoek is besloten K. vervroegd te arresteren, omdat het risico bestond dat hij nog meer schade zou aanrichten.

Jeugdvrienden

Orm K. heeft contact gehouden met jeugdvrienden die in de criminaliteit belandden, zeggen bronnen. Via hen zou hij een lucratieve handel zijn begonnen in politie-informatie, die belandde bij de top van de onderwereld.

Orm K. stond in Utrecht bekend als een joviale en betrouwbare politieman, al was zijn carrière niet helemaal brandschoon. Hij is meerdere keren berispt wegens hardhandige arrestaties. In 2017 werd hij zelfs tot 40 uur werkstraf veroordeeld wegens mishandeling van een arrestant. Wel mocht hij aanblijven als agent.

Toen het Openbaar Ministerie vanwege die veroordeling celmateriaal wilde afnemen om zijn dna in de strafrechtelijke databank op te nemen, ging K. in verweer. Hij betoogde dat hij als agent onder bijzondere omstandigheden tot zijn daad was gekomen en de kans op herhaling nihil was. De rechter ging daarin mee.

De vraag is of K. uit principe niet in een opsporingsdatabank wilde belanden, of toen al op het foute pad was. Volgens bronnen rond het onderzoek zou hij al minstens twee jaar informatie doorspelen aan de onderwereld.

Politieheld

Dat K. de zoon is van een in 1977 doodgeschoten politieheld, maakt zijn arrestatie nog pijnlijker voor zijn familie. Hij koos bewust voor de politie, omdat de dood van zijn vader hem niet losliet.

Orm K. zit vast in beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zij onthoudt zich van commentaar. De rechtbank heeft zijn voorarrest verlengd met zestig dagen. Over het onderzoek doen de Rijksrecherche en de politie Midden Nederland geen mededelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden