Nieuws

Politie hoort twee verdachten voor bedreigen Pim Lammers

De politie heeft twee verdachten gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers. Een derde persoon is ook aangemerkt als verdachte, maar nog niet gehoord.

ANP
Pim Lammers. Beeld -
Pim Lammers.Beeld -

Dat heeft de politie Midden-Nederland donderdag aan het ANP laten weten. Alle drie de personen worden verdacht van bedreiging.

De politie neemt de zaak volgens een woordvoerder ‘zeer serieus’: “Bedreiging is een ernstig en strafbaar feit. Deze personen dachten weg te komen met online bedreigingen aan een schrijver. Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken.”

De politie sluit niet uit dat de komende periode nog meer verdachten in beeld komen. Het onderzoek loopt nog. Het Openbaar Ministerie besluit na beoordeling van de dossiers of de verdachten ook vervolgd worden.

Doodsbedreigingen

Lammers legde begin februari zijn opdracht voor de Kinderboekenweek neer omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Deze volgden na online aanvallen op de auteur vanwege een verhaal voor volwassenen dat hij bijna tien jaar geleden schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

De ophef ontstond nadat een christelijke lobbygroep, presentatrice Monique Smit en model Kim Feenstra online een paar zinnen uit het verhaal hadden gedeeld. De onlinecampagne tegen Lammers bevatte daarbij ook vingerafdrukken van Forum voor Democratie.

Het OM heeft een deel van de vele honderden berichten en reacties richting Lammers beoordeeld. Niet alleen Lammers, maar ook auteurs die het voor hem opnamen, ontvingen doodsbedreigingen. Auteurs en uitgevers besloten daarop een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen te plaatsen om steun te betuigen aan Lammers. Ook boekenwinkels steunden hem.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden