Nieuws

Politie door onderbemanning uit de wijk: ‘Zorgwekkende ontwikkeling’

Door onderbemanning komt de politie te weinig in de wijk. Daardoor heeft de politie onvoldoende informatie om problemen te voorkomen en moet ze vaker achteraf ingrijpen. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid, die spreekt van een ‘zorgwekkende ontwikkeling’.

Koen Voskuil en Carla van der Wal
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vooral in middelgrote steden en op het platteland speelt dit probleem, zo schrijft de inspectie in het rapport Lokale handhaving door de politie. Wijkagenten hebben zo weinig tijd om te investeren in hun contacten, dat hun kennis van de wijk afneemt. ‘De politie heeft te weinig informatie om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt.’

Wijkagenten worden vaak ingezet voor andere noodzakelijke taken, zoals noodhulp. Ook zijn agenten veel tijd kwijt aan meldingen over personen die verward gedrag vertonen. Gemeenten blijken nu vaak eerder op de hoogte van problemen in een wijk dan de politie, dankzij de Bijzondere Opsporingsambtenaren en hulpverleners die er rondlopen. Vanwege privacywetgeving kan die informatie niet altijd gedeeld worden.

Problemen voorkomen

Volgens de inspectie kan de politie minder belast worden als meldingen over verwarde personen eerder bij de juiste hulpverleners terechtkomen. Ook moeten de minister van Justitie en Veiligheid, de burgemeesters en het Openbaar Ministerie beter aangeven wat zij verlangen van de politie, schrijft de inspectie. ‘Nu beweegt de politie zich van een organisatie die preventief problemen kan voorkomen door contacten met alle lagen van de bevolking naar een organisatie die repressief optreedt als de problemen zich voordoen.’

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zegt in een reactie op het rapport: “Jammer dat er een dergelijk rapport nodig is, terwijl de professionals en wij als vakbonden hier al jaren op wijzen en voor waarschuwen. Waarom moet het steeds iedere keer ‘aangetoond’ worden en wordt er niet eerder geluisterd naar politiemensen in de operatie?”

Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond moet het kabinet flink investeren in de politie, om te voorkomen dat het een ‘sociaal ontwortelde opsporingsmachine’ wordt. “Het wordt tijd dat de politieke partijen erkennen dat er een paar cruciale weeffouten in de opzet van de Nationale Politie zitten, die zo snel mogelijk moeten worden rechtgebreid.” De NPB wijst erop dat de politiesterkte de afgelopen jaren is afgenomen.

Kamerlid Chris van Dam (CDA) spreekt van een spijkerhard rapport. “Er waren nog nooit zo veel politieagenten, maar de basisteams zijn structureel onderbedeeld. We moeten echt andere keuzes maken om onze wijkagenten terug in positie te krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden