Update

Politie Amsterdam extra alert na schietpartij Utrecht

In heel het land zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen na de schietpartij in Utrecht. De politie in Amsterdam is extra alert.

ANP/Het Parool
Politieagenten op het Binnenhof Beeld anp
Politieagenten op het BinnenhofBeeld anp

"We houden nauw contact met onze collega's in Utrecht," aldus een woordvoerder.

Een zegsman van burgemeester Femke Halsema zegt dat de politie vooral "op de logische plekken" in de hoofdstad extra waakzaam is. Over concrete veiligheidsmaatregelen worden geen uitspraken gedaan.

Volgens Federatief Joods Nederland is de beveiliging bij Amsterdamse Joodse gebouwen aangescherpt.

Een samenwerkingsverband van Amsterdamse moskeeën, Moskee Alert, heeft via Whatsapp opgeroepen tot grote alertheid. Dat laat hoofdimam Yassin Elforkanu van de Blauwe Moskee weten. Zijn gebedshuis in Nieuw-West houdt de deuren gesloten op de momenten dat er niet wordt gebeden. Moskeegangers kunnen wel bidden, maar dat zal gebeuren achter gesloten deuren.

De NCTV heeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5.

De waakzaamheid is ook groot in rest van het land. In Den Haag op het Binnenhof zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht.

Premier Rutte sprak in Den Haag over een'verontrustende' situatie en zei zich 'zorgen te maken'.

Mediapark
In de regio Utrecht zijn veel extra agenten op de been. Scholen in de omgeving hebben de opdracht gekregen om hun deuren gesloten te houden. Alle moskeeën in Utrecht zijn inmiddels op slot.

Verder is politie aanwezig op uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land. Rond het station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen zijn eveneens aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Op het nabijgelegen Mediapark in Hilversum zijn uit voorzorg extra beveiligingseenheden ingezet.

Zichtbaar en onzichtbaar
Op Schiphol is sprake van 'verhoogde waakzaamheid'. "We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken," aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

Politiekorpsen in het land volgen de ontwikkelingen in Utrecht nauwgezet. Zo heeft Rotterdam extra toezicht ingesteld op stations en bij moskeeën.

Het pensioenprotest dat op het Malieveld in Den Haag werd gehouden, is tegen het middaguur afgebroken. "We zien wel hoe we hiermee verdergaan," zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Op en rond het Binnenhof zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht. Beeld anp
Op en rond het Binnenhof zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden