Politie adviseert: Werk maandag thuis vanwege onvoorspelbare boerenacties

De politie adviseert maandag thuis te werken, nu totaal onvoorspelbare acties van boze boeren op het programma staan. In het hele land staan politiemensen klaar om in te grijpen als het uit de hand loopt.

Carla van der Wal
Politie tussen protest van boeren die bij het RIVM waren. Beeld ANP /  ANP
Politie tussen protest van boeren die bij het RIVM waren.Beeld ANP / ANP

Om de orde te bewaren is de politie maandag in crisisstand. In alle regio's staan extra politiemensen paraat, landelijke eenheden kunnen bijspringen op plekken waar het uit de hand loopt. Er is ook zwaar materieel van het leger beschikbaar, zegt Willem Woelders, hoofd Operatiën bij de landelijke eenheid van de politie. “Er zijn goede afspraken met defensie. We hebben grotere voertuigen en diepladers klaar staan en op afroep, om wegen te blokkeren en tractors weg te slepen, dat doe je niet met een Volkswagen.”

Maar de grote vraag is: waar zal de politie nu daadwerkelijk in actie moeten komen? “Wij zien ook dat op sociale media tot actie wordt opgeroepen, ook op vitale plaatsen zoals havens, Schiphol en distributiecentra. Maar ook wij hebben geen beeld van wat er precies gaat gebeuren.”

Veel actie, onbekend waar

Ook actiegroepen zelf kunnen dat op dit moment niet zeggen. Bart Kemp van Agractie: “We horen veel geruchten, we verwachten veel actie op veel plaatsen, maar hebben geen idee hoe, wat of waar. Wij zijn niet betrokken bij de organisatie, dit ontstaat spontaan in allerlei groepen en regio's.”

Tegelijkertijd benadrukt Woelders dat er wel degelijk voorbereidingen worden getroffen. “De officiële organisaties zijn niet verantwoordelijk, maar er worden natuurlijk wel afspraken gemaakt om elkaar ‘toevallig’ bij een kruising te ontmoeten. Wij proberen op dit moment maximaal informatie van sociale media te halen, maar hebben om bij gesloten groepen te kunnen wel een machtiging van een officier van justitie nodig.” Dat legt de mogelijkheden om mee te kijken aan banden.

Thuis werken

Woelders: “Gezien de informatie die er nu ligt lijkt thuiswerken als het kan verstandig. Deze acties leiden toch vaak tot files en andere toestanden op de weg.” Rijkswaterstaat waarschuwt dat de hele dag vertragingen op de weg kunnen ontstaan. ‘Als er veel vertraging is, vertrek dan later of werk thuis,’ luidt hier het devies. Om de boel in goede banen te leiden, worden extra weginspecteurs en verkeersleiders ingezet.

Politiechef Woelders hoopt hoe dan ook dat het maandag niet tot ‘fors geweld’ komt. “Gezien de eerdere ervaringen zijn we voorbereid op verstoring van de openbare orde en strafbare feiten. Maar ik hoop dat boeren die gebruik maken van hun recht om te demonstreren daarbij hun verstand gebruiken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden