Politici verontwaardigd over Bevrijdingsdagposter FvD

In politiek Den Haag is verontwaardigd gereageerd op een poster van Forum voor Democratie over Bevrijdingsdag. De partij verspreidt het affiche op sociale media.

ANP
Poster Forum voor Democratie over Bevrijdingsdag. Beeld FVD
Poster Forum voor Democratie over Bevrijdingsdag.Beeld FVD

‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid,’ is op de poster te lezen, met daarbij de jaartallen ‘1945-2020'. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet staan als ondertekenaars op de poster.

Reacties politici

Sigrid Kaag, partijleider van D66, twittert: ‘Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn.’ Ze verwijst daarmee naar de 4 mei-lezing die Arnon Grunberg vorig jaar hield. ‘Ook in 2021 moeten we naar die woorden handelen. Dit is een dieptepunt. Alweer.’

Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA schrijft: ‘Walgelijk en fouter dan fout.’ SP-fractieleider Lilian Marijnissen vraagt zich af: ‘Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt.’ Kamerlid voor de SP Peter Kwint twittert: ‘Wat een smeerlappen zijn het toch ook.’

FvD-partijleider Thierry Baudet doet de kritiek af als ‘hypocrisie’. ‘Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie,’ twittert Baudet.

‘Misplaatst’

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het ‘niet te geloven’. Hij is het eens met voormalig FvD-lid Sonny Spek, die schrijft: ‘Onze Bevrijdingsdag associëren met de aanpak van de coronacrisis is walgelijk en getuigt van geen enkel historisch besef.’ VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz noemt de poster ‘heel, heel fout’.

Oud-fractievoorzitter van de PvdA Lodewijk Asscher zegt ‘ziedend’ te zijn. ‘Hierom. Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.’ D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de poster ‘smerig, triest, gevaarlijk’.

Bij Hart van Nederland zegt Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), verbijsterd te zijn door de poster. “Het is misplaatst,” aldus Luden. “Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum ervan sensatie te zoeken om zijn punt te maken. Het is ongehoord en onacceptabel. Het getuigt van heel veel disrespect naar iedereen die de oorlog heeft meegemaakt.”

Hart van Nederland citeert ook Viruswaarheid-voorman Willem Engel, die laat weten dat hij volledig achter het affiche staat. “In 2020 is de democratie opgehouden te bestaan,” zegt hij verwijzend naar de coronamaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden