Politici betuigen in manifest steun aan bedreigde schrijfster Gül

Een groep prominente politici, schrijvers, journalisten en religieuze leiders spreekt in een manifest steun uit aan de bedreigde Amsterdamse schrijfster Lale Gül.

Sam de Graaff
Lale Gül, schrijver van het boek 'Ik ga leven'.  Beeld Marc Driessen
Lale Gül, schrijver van het boek 'Ik ga leven'.Beeld Marc Driessen

‘Lale verdient het te gaan leven zoals zij dat wil. Ondubbelzinnig,’ zo valt te lezen in het manifest met de titel Laat Lale Vrij. ‘Dus laten we dat uitspreken, vaststellen, verdedigen, ervoor opkomen. Duidelijk maken dat we aan haar kant staan, dat vrijheid ook geldt als je uit een onvrije omgeving komt.’

Onder de ondertekenaars zijn onder anderen fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen, Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA, VVD-Kamerleden Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Bente Becker en D66-senator Boris Dittrich.

In haar debuutroman Ik ga leven schrijft Gül over opgroeien in een Turks, streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West. Ze uit kritiek op de Turkse en islamitische tradities die zij tijdens haar jeugd meekreeg. Zij sprak zich ook uit in interviews.

Doodsbedreigingen

De schrijfster krijgt lof voor haar schrijfstijl. Maar er is ook veel kritiek, tot doodsbedreigingen aan toe. Gül deelde een aantal voorbeelden van de bedreigingen, waaronder een bericht van de radicale islamitische groep Sharia4Holland. Die schreven op ­Instagram ­‘grote plannen’ te hebben met haar.

Vrijdag liet Gül weten dat ze de intimidaties ‘mentaal niet meer trekt’ en een mediapauze inlast. ‘Ik heb extra respect nu voor opiniemakers met een migratieachtergrond die worden bedreigd. Wát een mensen.’

Binnen de Amsterdamse gemeenteraad leidde de situatie van Gül tot een confrontatie tussen burgemeester Femke Halsema en Numan Yilmaz, fractievoorzitter van Denk. Die laatste keurde de vele bedreigingen en intimidatie tegen Gül af, om direct toe te voegen dat de schrijfster ‘islamofoob’ is, Amsterdammers ‘stigmatiseert’ en bezig is aan een ‘voor haar mooie pr-campagne’.

Halsema woest

Halsema reageerde furieus. “Ik vind het bedroevend dat u haar verwijten maakt die precies de reden zijn dat zij wordt bedreigd. Ik denk dat het heel verstandig is als u haar niet in de ­beklaagdenbank zet, maar haar werkelijk verdedigt.”

Halsema liet eerder in Het Parool weten dat veiligheid van Gül de aandacht heeft van de politie. De schrijfster heeft een uitnodiging gekregen om toe te treden tot een netwerk van jonge vrijdenkers die, indien nodig, steun kunnen krijgen van de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden