Ploumen tegen Hoekstra: ‘Hou op met alleen maar “nee” zeggen’

PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt dat CDA-leider Wopke Hoekstra de vorming van een nieuw kabinet traineert door te weigeren met haar partij en met GroenLinks te praten. ‘Hou op met al die schijnbewegingen en hou op met alleen maar ‘nee’ zeggen.’

Hans van Soest
Fractieleider Lilianne Ploumen (PvdA) staat de pers te woord na een gesprek met informateur Mariette Hamer.  Beeld ANP
Fractieleider Lilianne Ploumen (PvdA) staat de pers te woord na een gesprek met informateur Mariette Hamer.Beeld ANP

De formatie zit muurvast. Elf weken na de verkiezingen zijn de gesprekken over een nieuw kabinet nog niet van de grond gekomen. Elke combinatie van partijen die samen een meerderheidskabinet zouden vormen, stuit op verzet van minimaal één van die partijen. Informateur Mariëtte Hamer bekijkt onder andere of VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks samen een coalitie zouden kunnen vormen. Maar VVD en CDA willen niet met zowel PvdA als GroenLinks in een kabinet stappen. Eén partij is genoeg voor een meerderheid.

Ploumen ging donderdagochtend in haar eentje langs bij informateur Ze heeft daar nogmaals benadrukt dat haar partij niet zonder GroenLinks deel zal nemen aan een coalitie. Zij verwijt vooral CDA-leider Wopke Hoekstra de boel te blokkeren. “Blijkbaar vindt hij de verschillen met PvdA en GroenLinks groter dan met Forum voor Democratie, waarmee het CDA in Noord-Brabant samenwerkte.”

Samenwerken

Ploumen zei tot voor kort niet met VVD-leider Mark Rutte te willen samenwerken. Inmiddels wil ze haast maken in de formatie. “Wij zijn bereid met iedereen te praten. De mensen willen horen: wat gaan jullie nu doen? We hebben drie maanden geleden hokjes rood gekleurd, we zitten in de problemen, heb ik morgen nog een baan? Al dat gepraat over ‘ik wil dit niet’ en ‘ik wil niet met die’, allemaal tot je dienst. We moeten nu vooruit.”

Later op donderdag komen ook GroenLinksleider Jesse Klaver, D66-leider Sigrid Kaag en ChristenUnievoorman Gert-Jan Segers nog langs bij Hamer. Een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zou ook op een Kamermeerderheid kunnen rekenen, maar Segers zegt vooralsnog niet in een kabinet te willen plaatsnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden