Plus

Ploumen en Klaver halen uit naar Hoekstra: ‘Kom praten’

Ploumen en Klaver verwijten Hoekstra dat hij de vorming van een nieuw kabinet traineert. PvdA-leider Ploumen: ‘Hou op met al die schijnbewegingen en met ‘nee’ zeggen.’

Hans van Soest en Hanneke Keultjes
Fractieleider Lilianne Ploumen (PvdA) komt aan voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Beeld ANP
Fractieleider Lilianne Ploumen (PvdA) komt aan voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer.Beeld ANP

De formatie zit muurvast. Elf weken na de verkiezingen zijn de gesprekken over een nieuw kabinet nog niet van de grond gekomen. Elke combinatie van partijen die samen een meerderheidskabinet zouden kunnen vormen, stuit op verzet van minimaal één van die partijen. Informateur Mariëtte Hamer bekijkt onder andere of VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks samen een coalitie zouden kunnen vormen. Maar VVD en CDA willen niet met zowel PvdA als GroenLinks in een kabinet stappen. Eén partij is genoeg voor een meerderheid.

Volgens ingewijden zal Hamer een aantal dagen langer de tijd nemen voor haar formatieopdracht. Eigenlijk zou ze zondag haar eindverslag moeten aanbieden aan de Tweede Kamer. Maar ze heeft meer tijd nodig om partijen te vinden die met elkaar willen beginnen met de formatiegesprekken. Ploumen ging gisterochtend bij Hamer langs; ze heeft toen nogmaals benadrukt dat haar partij niet zonder GroenLinks deel zal nemen aan een coalitie. Zij verwijt vooral CDA-leider Hoekstra de boel te blokkeren. “Blijkbaar vindt hij de verschillen met PvdA en GroenLinks groter dan met Forum voor Democratie, waarmee het CDA in Noord-Brabant samenwerkte.”

Ploumen en Klaver zeiden eerst niet met VVD-leider Mark Rutte te willen samenwerken. Inmiddels willen ze haast maken in de formatie. “Wij zijn bereid met iedereen te praten,” zei Ploumen. “De mensen willen horen: wat gaan jullie nu doen? We hebben drie maanden geleden hokjes rood gekleurd, we zitten in de problemen, heb ik morgen nog een baan? Al dat gepraat over ‘ik wil dit niet’ en ‘ik wil niet met die’, allemaal tot je dienst. We moeten nu vooruit.”

Impasse

Klaver sloot zich na zijn gesprek met Hamer aan bij de woorden van zijn PvdA-collega: “De uitdagingen waar ons land voor staat zijn immens en de verschillen tussen partijen ook. Maar de enige manier om daaruit te komen is het gesprek aan te gaan en niet door bij voorbaat weg te lopen. En alleen maar te zeggen wat je niet wilt.”

Volgens Klaver duurt de formatie te lang. “Ik zou ook het liefst zonder rechtse partijen regeren. Maar zo komen we niet uit de impasse. Als je niet over de inhoud met elkaar spreekt, weet je ook niet of je eruit kunt komen.”

Als laatste partijleider kwam Sigrid Kaag van D66 vandaag praten met Hamer. Woensdagmiddag had Kaag overleg met Ploumen en Klaver om een strategie te bepalen. Kaag heeft zich als enige hardop uitgesproken vóór een coalitie met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. En dat deed ze vandaag weer. “In Den Haag en Eindhoven werken die partijen al heel goed samen. Op de inhoud moeten we elkaar kunnen vinden.” Ook Kaag benadrukt dat het ruim twee maanden na de verkiezingen tijd wordt om een kabinet te gaan vormen. “Ik roep alle partijen op: kijk naar hoe we in het verleden en in steden en provincies goed hebben samengewerkt. De overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden