Nieuws

Plannen van Rutte IV: studiebeurs terug, miljarden voor Defensie

Het leenstelsel verdwijnt en de krijgsmacht krijgt er jaarlijks zo'n 3 miljard euro bij. Ook wordt de kinderopvang fors goedkoper, en wordt rekeningrijden na jaren gesteggel alsnog ingevoerd. De plannen en ploeg van Rutte IV krijgen vorm.

Niels Klaassen en Hanneke Keultjes
Een testopstelling op de A12 voor het rekeningrijden.  Beeld ANP
Een testopstelling op de A12 voor het rekeningrijden.Beeld ANP

Dat melden Haagse bronnen rond de formatieonderhandelingen. De coalitie mikt op een akkoord volgende week. De komende dagen worden de laatste financiële losse eindjes afgewerkt en buigen fracties zich over het document.

Met het schrappen van het leenstelsel, het goedkoper maken van kinderopvang en de miljarden-injectie voor Defensie komt de nieuwe coalitie vooral tegemoet aan langlopende wensen en eisen in de politiek en het land. Verder dichten VVD, D66, CDA en ChristenUnie ook de loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op het voortgezet onderwijs.

Noodkreet

Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd, maar inmiddels wil een flinke meerderheid van de Kamer ervan af. Vanaf collegejaar 2024/2025 kan er een basisbeurs terugkeren, eerder afscheid nemen is onmogelijk, melden betrokkenen.

De extra miljarden voor Defensie (‘de noodkreet is gehoord’, zegt een ingewijde) voldoen niet aan de minimumeis van 4 miljard die generaals en andere kopstukken eerder neerlegden. Dat bedrag was nodig om alle achterstanden weg te werken en de uitgaven gelijk te trekken met het EU-gemiddelde. Om de Navo-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product te halen, zou zelfs zeker 5 miljard nodig zijn.

Zware post

Het kabinet-Rutte IV krijgt ondertussen steeds meer vorm. Niet alleen over de inhoud kwam vrijdag nieuws naar buiten, ook over de bewindspersonen wordt meer duidelijk. Zo zal het CDA in de huidige verdeling niet meer de minister van Volksgezondheid leveren, waardoor Hugo de Jonge afscheid neemt van dat departement. Dat betekent overigens niet dat De Jonge helemaal verdwijnt; mogelijk komt hij nog op een ander ministerie terecht.

Ook huidige D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven komt niet meer terug in Rutte IV. Zij ‘wil niet meer’, zeggen Haagse bronnen. Een terugkeer van partijgenoot Kajsa Ollongren is evenmin zeker. Ollongren, die nu nog vicepremier is, wil niet meer zo'n zware post. Komend weekend worden over de verdeling van kabinetsposten binnen de partijen knopen doorgehakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden