Plus

Planbureau: tekort aan technici bedreigt de klimaatdoelen van het kabinet

Doordat het kabinet de klimaatdoelen heeft aangescherpt, wordt het tekort aan technisch personeel voor de energietransitie alleen maar nijpender.

Herman Stil
Werk in uitvoering aan een van de 17 windturbines van Windpark Zeewolde.  Beeld ANP / Sander Koning
Werk in uitvoering aan een van de 17 windturbines van Windpark Zeewolde.Beeld ANP / Sander Koning

Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een onafhankelijk adviesorgaan aan de regering. Mogelijk worden de milieudoelen niet gehaald, omdat er simpelweg te weinig technici zijn om alle maatregelen uit te voeren.

“De verwachte behoefte aan monteurs, metaalbewerkers, constructiewerkers en ingenieurs is nu al veel groter dan het aanbod,” zegt onderzoeker Anet Weterings van PBL.

“Vooral voor de ingenieurs is er een probleem. De uitstoot van broeikasgassen kan alleen afdoende omlaag als er genoeg zonnepanelen, windparken, laadpalen, energiezuinige apparaten en installaties worden neergezet. Daarvoor zijn vakmensen onontbeerlijk.”

Knelpunten fors groter

In het regeerakkoord heeft het kabinet de klimaatplannen nog verder aangescherpt. Zo wil het kabinet dat de uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent is afgenomen. Onder meer moeten anderhalf miljoen woningen en één miljoen bedrijven verduurzaamd worden en om het woningtekort op te lossen moeten één miljoen nieuwe duurzame huizen worden gebouwd. Ook moet het stroomnet fors op de schop.

Maar de aanpassingen die nodig zijn om dat te halen, leiden er volgens het PBL toe dat de tekorten op de arbeidsmarkt fors groter uitvallen dan ze nu al zijn.

Eerder dit jaar berekende arbeidsbureau UWV dat er voor de 45 verschillende technische beroepen die te maken hebben met de energietransitie en klimaatmaatregelen bijna 46.000 onvervulde vacatures voor technisch personeel open staan, van isolatiemonteurs en zonnepanelenmonteurs, tot installateurs van warmtenetten en energieprestatieadviseurs. “Er moeten maatregelen worden genomen om te zorgen dat het tekort aan kundig personeel geen belemmering vormt voor het behalen van het klimaatdoel van 2030,” zegt Weterings nu.

Probleem daarbij is dat nog niet in detail is ingevuld hoe de milieudoelen van 2030 gehaald moeten worden. “Op dit moment is er alleen een inschatting beschikbaar op basis van het ontwerp klimaatakkoord benodigde investeringen. Pas als duidelijk is welke investeringen volgen uit het aangescherpte klimaatbeleid, moet een nieuwe inschatting van de knelpunten op de arbeidsmarkt worden gemaakt.”

Personeelstekorten

Dat inzicht is volgens het Planbureau cruciaal omdat de zoektocht naar technisch personeel door de enorme personeelstekorten in Nederland ten koste zal gaan van andere sectoren. Daardoor kan de arbeidsmarkt nog verder uit balans raken.

“Er is niet alleen vraag naar technisch personeel dat nu al werkt in technische sectoren, maar ook naar personeel dat tot technicus kan worden opgeleid vanuit andere sectoren,” zegt Jessie Bakens van het Researchcentrum voor Opleiding en de Arbeidsmarkt. Dat centrum werkte mee aan het PBL-advies.

Daar komt nog bij dat alle investeringen die nodig zijn voor de energietransitie bij zowel consumenten als bedrijven ertoe kunnen leiden dat minder wordt uitgegeven aan andere zaken. “Zo zullen huishoudens die zonnepanelen aanschaffen wellicht minder besteden aan uiteten gaan, wat weer gevolgen kan hebben voor de horeca.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden