Pim Fortuyn Prijs voor presentatrice en columnist Fidan Ekiz

Fidan Ekiz is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. De tv-presentatrice en columnist krijgt de onderscheiding donderdag omdat ze ‘een scherpe denker, spreker en schrijver, dapper, taboedoorbrekend en een voorbeeldige opiniemaker’ is, aldus de jury.

ANP/Het Parool
Fidan Ekiz aan de talkshowtafel van 'De Vooravond'. Beeld ANP
Fidan Ekiz aan de talkshowtafel van 'De Vooravond'.Beeld ANP

De prijs is vernoemd naar de in 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn. De wisselbokaal wordt ieder jaar uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

Ekiz is volgens de jury ‘niet bang om moeilijke thema’s te bespreken die we liever niet willen bespreken omdat ze pijn doen en ons confronteren met onze vooroordelen en inconsistenties’. De presentatrice van talkshow De Vooravond doet dat ‘kritisch en respectvol’, aldus de jury. Ook als het gaat om ‘spannende thema’s zoals diversiteit, emancipatie van nieuwkomers en de emancipatie van vrouwen’.

Ekiz kreeg de prijs uitgereikt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Daarna volgde een rit naar Amsterdam in de donkerblauwe Daimler van waaruit Fortuyn drie maanden voor zijn dood de woorden sprak: “Vergis je niet, ik word de minister-president van dit land.”

Pim Fortuyn Prijs

De andere genomineerden voor de prijs waren de Amsterdamse schrijfster Lale Gül, de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, hoogleraar en oud-PvdA-minister Ronald Plasterk en emeritus-hoogleraar en slavernijdeskundige Piet Emmer.

In de jury zitten voorzitter en broer Simon Fortuyn, JA21-Kamerlid Joost Eerdmans, hoogleraar en publicist Afshin Ellian (die de prijs in 2015 als eerste won) en psychiater en columniste Esther van Fenema (vorig jaar genomineerd). De laatste twee zijn in de plaats gekomen van Rita Verdonk en Leonard Ornstein.

In 2020 won Jort Kelder de prijs. Het jaar daarvoor ging de bokaal naar misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool en zijn collega John van den Heuvel van de Telegraaf. In 2018 werd Het Parool-columnist Theodor Holman verkozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden