Pieter Omtzigt: ‘Veel fout volk komt via Malta EU in’

Malta trekt als een magneet foute ondernemers en criminelen aan. Via het eiland hebben zij vrij toegang tot de hele Europese Unie, waarschuwt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Pieter Omtzigt (CDA) gaat deze week naar Malta als rapporteur namens de Raad van Europa om te kijken of het land voldoende vorderingen maakt met de aanpak van misstanden, zoals corruptie. Beeld ANP/Bart Maat
Pieter Omtzigt (CDA) gaat deze week naar Malta als rapporteur namens de Raad van Europa om te kijken of het land voldoende vorderingen maakt met de aanpak van misstanden, zoals corruptie.Beeld ANP/Bart Maat

Omtzigt gaat deze week naar de eilandstaat als rapporteur namens de Raad van Europa om te kijken of het land voldoende vorderingen maakt met de aanpak van misstanden, zoals corruptie. De Raad is een overleg­orgaan van 47 Europese landen dat toeziet op de rechtsstaat en mensenrechten in de aangesloten landen.

De CDA’er is niet echt populair op Malta. De vorige keer dat hij er was, had hij politiebegeleiding nodig. Of dat nu weer zo is, moet blijken. “Maar de sfeer vanuit Malta is ronduit vijandig naar mijn persoon.”

Omtzigt startte twee jaar geleden een onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. “Zij schreef veel over de corruptie op Malta en haar stukken werden veel gelezen,” zegt Omtzigt. “Als zo’n invloedrijke journalist vermoord kan worden zonder dat de daders worden bestraft, glijd je ver af. Dan hebben de verkeerde krachten het land overgenomen.”

Smeergeld

De afgelopen jaren zijn er diverse rapporten over Malta verschenen. Zo kwam Greco, de anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa, vorig jaar met een vernietigend rapport. Daarin staat dat Malta op papier ‘indrukwekkende’ maatregelen treft om corruptie en vriendjespolitiek tegen te gaan, maar dat er in de praktijk weinig gebeurt. Zo zijn er bij de aanbesteding van een energiecentrale en de privatisering van ziekenhuizen verdenkingen dat er smeergeld is betaald.

De directeur van het bedrijf dat de energiecentrale exploiteert, is opgepakt in verband met de moord op Galizia. Toen de kabinetschef van de regering eind vorig jaar werd genoemd in het onderzoek naar haar dood, trad de premier na protesten af.

Malta werd in 2004 lid van de EU. Omtzigt: “Mijn zorg is dat een klein land als Malta de hele EU kan infecteren. Wie slechte bedoelingen heeft, vestigt zich waar het toezicht het slechtst is. In Malta is het toezicht niet op orde. En uitgerekend Malta probeert het centrum van de wereld te zijn voor bedrijven in schimmige sectoren als cryptocurrency en on­line gokken.”

Intimidaties en pesterijen

Wie dat probleem aankaart, krijgt al snel last, ondervond Omtzigt. Nadat hij zich eerder hard had gemaakt voor een onderzoek naar de moord op Galizia volgden intimidaties en pesterijtjes. Dat werd erger nadat hij aan de Raad van Europa had gerapporteerd dat corruptie en vriendjespolitiek op het eiland welig tierden. Zo werd vanaf een computer op een Maltees ministerie Omtzigts Wikipediapagina bewerkt. Ineens stond erop dat Omtzigt geld zou hebben geaccepteerd om nepnieuws te verspreiden.

Dat de problemen op Malta ook voor Nederland van belang zijn, bewijst de omstreden handel in paspoorten, stelt Omtzigt. Rijke Russen, Chinezen of Indiërs kunnen vrij gemakkelijk een Maltees paspoort kopen. Met zo’n paspoort heb je toegang tot de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden