Pieter Elbers: 'Relatieve zelfstandigheid KLM is het beste'

Relatieve zelfstandigheid van KLM binnen moederbedrijf Air France-KLM biedt de beste resultaten voor de toekomst van beide bedrijven. Dat zegt KLM-topman Pieter Elbers zaterdag in Het Parool.

Herman Stil
Medewerkers bieden een petitie aan voor het herbenoemen van hun CEO op het hoofdkantoor van KLM. Met de petitie wil het personeel de steun voor Pieter Elbers uitspreken. Beeld ANP
Medewerkers bieden een petitie aan voor het herbenoemen van hun CEO op het hoofdkantoor van KLM. Met de petitie wil het personeel de steun voor Pieter Elbers uitspreken.Beeld ANP

De afgelopen maanden werd een machtsstrijd uitgevochten binnen Air France-KLM, waarbij de positie van KLM-topman Elbers onder vuur kwam te liggen. De strijd leek beslecht met de herbenoeming van de 48-jarige topman in februari.

"Het klopt natuurlijk dat het nodige heeft gespeeld," aldus Elbers. "Dat is niet van de ene op de andere dag voorbij."

Dat bleek ook uit recente uitspraken van topman Benjamin Smith van Air France-KLM in NRC Handelsblad. Zo liggen eerdere controverses tussen 'Amstelveen' en 'Parijs' die in het voordeel van KLM waren afgekaart - zoals de zeggenschap over KLM-dochter Transavia - weer op tafel.

"Belangrijk is - en dáárover hebben we onderling afspraken gemaakt - dat eerst een aantal zaken binnen de groep verder uitgewerkt moet worden," zegt Elbers. "En het is goed dat de groep nu de uitdagingen bij Air France ter hand neemt."

Inpalmen
Het inpalmen van KLM, een mogelijk gevolg van het feit dat Smith ondanks Nederlands verzet ook commissaris wordt bij de maatschappij, past daar niet bij.

De combinatie van groepsomvang en zelfstandigheid is volgens Elbers de gouden formule. "We zijn als KLM de afgelopen jaren in staat geweest onszelf steviger te maken, zowel geografisch als bij het aantrekken van passagiers."

"Wat wij als KLM en KLM'ers in de afgelopen jaren hebben gedaan, heeft een enorme bijdrage geleverd aan de groep. Het is in ons belang dat we daarmee door kunnen gaan. KLM is alive and kicking en dat blijven we ook."

Elbers links) vorige maand met topman Ben Smith van Air France-KLM Beeld anp
Elbers links) vorige maand met topman Ben Smith van Air France-KLMBeeld anp

De gouden formule van KLM

KLM weet nog altijd niet waar het bij moeder Air France-KLM aan toe is. Gewoon verder investeren, is topman Pieter Elbers' credo, met dank aan de kracht van de groep. 'KLM is alive-and-kicking en dat blijven we ook.' Lees hier het interview.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden