Nieuws

Petitie voor betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op werkvloer

Betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op de werkvloer: daarvoor pleiten ruim dertig organisaties en personen in een petitie die donderdag online komt.

Het Parool
Volgens de ondertekenaars van de petitie ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Beeld REUTERS
Volgens de ondertekenaars van de petitie ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie.Beeld REUTERS

Aanleiding voor de petitie is de uitzending van het programma BOOS, dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice naar buiten bracht. Volgens de ondertekenaars ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Ze zien graag dat het kabinet daar verandering in brengt, schrijft de Volkskrant.

Zo is er op de werkvloer momenteel geen verplichting rondom de onafhankelijkheid en deskundigheid van vertrouwenspersonen, aldus de initiatiefnemers. Worden er klachten en meldingen van seksuele intimidatie gedaan op het werk, dan is de afhandeling daarvan ook niet vastgelegd in wetgeving. De al bestaande wetten rondom de preventie van seksueel wangedrag laten bovendien te wensen over. De Arbeidsinspectie moet daar beter op gaan controleren, aldus de petitie.

Kabinet aan zet!

De ondertekenaars roepen de regering op het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties na te leven, een verdrag om geweld en (seksuele) intimidatie op de werkvloer tegen te gaan. Nederland ondertekende het in 2019, maar het initiatief werd nog niet bekrachtigd door wijzigingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). ‘Het kabinet is aan zet!’, aldus de petitie.

De petitie is onder meer ondertekend door vakbond FNV, de Nederlandse Vrouwenraad, Women INC. en kennisinstituut Atria.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden