Petitie onderwijs: ‘Maak klassen kleiner in strijd tegen het lerarentekort’

Het lerarentekort moet worden aangepakt met kleinere klassen. De groepsgrootte moet het eerst op de schop op achterstandsscholen, maar uiteindelijk moeten op alle basis- en middelbare scholen niet meer dan 21 leerlingen in één klas zitten. Daar moet het volgende kabinet ‘stapsgewijs naartoe werken’.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarvoor pleiten de Algemene Onderwijsbond (AOb), het Lerarencollectief, Leraren in Actie en Ouders & Onderwijs maandag in een petitie. Zij realiseren zich dat er méér leraren nodig zijn als klassen kleiner worden en dat die leraren er nu niet zijn. Maar de onderwijsclubs wijzen er ook op dat uit onderzoek blijkt dat grotere klassen een van de drie redenen is waarom huidige leraren het vak verlaten. “De animo neemt toe, maar we raken ze onderweg weer kwijt,” zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “Leraren zeggen: mijn groep is te groot.”

Verkiezingen

Met de petitie willen de onderwijsorganisaties het onderwerp in aanloop naar de verkiezingen weer op de politieke agenda krijgen. In de top 3, stelt Stolk. “We merken dat de politiek ook bezig is met de onderwijskwaliteit en gelijke kansen voor alle kinderen. Hiermee pak je alles aan.” Het lerarentekort zal volgens de onderwijsclubs afnemen als het vak aantrekkelijker wordt door kleinere klassen en lagere werkdruk. Uit onderzoek dat het AOb heeft laten doen blijkt dat de leerprestaties dan ook omhoog gaan.

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn schoolklassen de afgelopen jaren niet groter geworden. In 2019 daalde de gemiddelde groepsgrootte naar 22,6 leerlingen in het basisonderwijs, schreef onderwijsminister Arie Slob. In 2016 waren dat er nog 23,4. Dat zegt niks, zegt Jan van de Ven van lerarenorganisatie het Lerarencollectief. “Er zijn nog steeds scholen in bijvoorbeeld het noorden waar de klassen klein zijn, maar dat betekent niet dat klassen van 30 of 35+ leerlingen niet bestaan.” Voor middelbare scholen wordt de klassengrootte niet landelijk geregistreerd.

Gehalveerde klassen

Voor het Lerarencollectief was de heropening van de basisscholen op 11 mei, na de ‘coronasluiting’, de reden om mee te doen met de petitie. “Veel leraren gaven toen les aan gehalveerde klassen”, zegt Van de Ven. “We uit het hele land hoe fijn het was om les te geven aan 15 leerlingen, dat ze hun leerlingen alle aandacht konden geven.”

De petitie wordt dit najaar aangeboden aan Kamerleden voordat die in debat gaan over de onderwijsbegroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden