Peter R. de Vries gevraagd kroongetuige Nabil B. bij te staan

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten zijn door kroongetuige Nabil B. aangezocht om hem bij te staan in het proces Marengo tegen Ridouan Taghi en diens vermoede criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie accepteert niet dat B. wordt bijgestaan door De Vries.

Paul Vugts
Peter R. de Vries. Beeld ANP
Peter R. de Vries.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie stelt dat ‘rechtsbijstand in een strafzaak alleen kan worden gegeven door een advocaat en door niemand anders’.

“Aanvankelijk is steeds gezegd dat ze er niet voor zouden gaan liggen. Maar op enig moment heeft men zich kennelijk bedacht,” zei Peter R. de Vries donderdagmiddag in een persconferentie die hij samen met Schouten gaf in een hotel in het Gooi. Hij vertelde hoe de kroongetuige hem begin maart had benaderd. Ze voerden vervolgens twee gesprekken ‘die het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie faciliteerde’: één gesprek tussen de kroongetuige en De Vries, een tweede met ook Schouten erbij.

Wat advocaat Schouten en hij in de afgelopen maanden hebben gehoord en gezien, ook van de kroongetuige en diens naasten, noemt De Vries ‘verbijsterend en ontluisterend’. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verzuimde voortdurend contact op te nemen om bijvoorbeeld een dreigingsanalyse en veiligheidsmaatregelen te bespreken. Van naasten van de kroongetuige, wiens broer Reduan en advocaat Derk Wiersum zijn vermoord, hoorden ze schokkende details over fouten en nalatigheden in de beveiliging.

Het duo wil de kroongetuige nog steeds graag bijstaan. “Wij trekken ons niet terug zo lang de kroongetuige uitdrukkelijk een beroep op ons doet en voet bij stuk houdt,” zei De Vries. “Hij wil nog steeds worden bijgestaan louter door Peter Schouten en ondergetekende.”

Daarom beantwoordt de kroongetuige vooralsnog geen vragen.

Vertrouwensman

Het duo wil Nabil B. bijstaan ‘in alle juridische kwesties binnen en buiten de rechtbank’. De Vries wil ‘vertrouwensman zijn, niet adviseur’, op de manier waarop hij eerder de zussen van Willem Holleeder bijstond, of de nabestaanden van het in 1998 verdwenen jongetje Nicky Verstappen.

De twee willen ‘niet anoniem en in het geheim’ opereren, zoals de eerdere opvolger van Nabil B.’s in september vorig jaar vermoorde advocaat Wiersum. Ze vinden dat ze ondanks de gevaren voor de kroongetuige moeten optreden nu die een beroep op ze doet, en dat dat alleen kan als dat ook in de openbaarheid mogelijk is.

Inmiddels blokkeert het Openbaar Ministerie Peter R. de Vries de toegang tot de kroongetuige, met wie hij niet vertrouwelijk over de telefoon kan spreken vanwege het risico te worden afgeluisterd.

Advocaat Schouten zegt als kandidaat-raadsman op grond van de vrijheid van advocaatkeuze nog steeds intensief contact met Nabil B. te hebben. “Gisteravond hebben we op een geheime locatie nog uren gesproken.”

De Vries nam uitvoerig de tijd om te schetsen hoe hij eerst namens en later door Nabil B. was benaderd, hoe het Openbaar Ministerie volgens hem aanvankelijk ‘zeer welwillend’ meewerkte en ‘nergens voor zou gaan liggen’. De Vries: “Letterlijk is door een van de officieren van justitie gezegd dat dit een bijzonder voorstel is, een advocaat en een niet-advocaat die ook nog eens journalist is, maar wij gaan daar niet voorliggen en het blokkeren.”

De twee hopen dat het tij alsnog keert, maar die kans lijkt minimaal.

‘Bijzonder weg’

Het Openbaar Ministerie stelt dat ‘op verzoek van de kroongetuige de afgelopen weken een bijzondere weg is verkend’.

“Dat de kroongetuige wordt voorzien in rechtsbijstand is vanzelfsprekend in zijn belang en in het belang van het strafproces. Na de moord op Derk Wiersum is het een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand,” aldus het OM. “Gelet op de uitdrukkelijke wens van de kroongetuige en diens bijzondere omstandigheden is serieus de mogelijkheid bekeken of met de misdaadjournalist een overeenkomst zou kunnen worden gesloten. Deze verkenning heeft uiteindelijk geleid tot de conclusie dat zo’n overeenkomst niet mogelijk is. Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden