Personeelstekort horeca stijgt naar recordhoogte, ook in Amsterdam

Bijna 38 procent van de horeca­bedrijven in de regio Amsterdam kampt met personeelstekorten. Daarmee is het tekort groter dan landelijk, waar 35 procent van de horecabedrijven zegt niet voldoende personeel te kunnen vinden.

David Hielkema
Hawaïaans restaurant Hula Hula aan de Lijnbaansgracht. Beeld Eva Plevier
Hawaïaans restaurant Hula Hula aan de Lijnbaansgracht.Beeld Eva Plevier

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog nooit gaf zo’n grote groep horecaondernemers aan dat het tekort aan personeel het grootste probleem is om hun zaak goed te kunnen runnen.

Het tekort aan horecapersoneel is ook terug te zien in de ruim 23.000 openstaande vacatures aan het eind van het derde kwartaal. In het tweede kwartaal – met de zomer op komst – waren dit er nog bijna 26.000, het grootste aantal ooit.

Het aantal openstaande vacatures in de horeca groeit al jaren gestaag.

In 2013 waren het er rond deze tijd van het jaar nog 6700. Drie jaar later was dat ruimschoots verdubbeld tot 14.400 en vorig jaar waren het er 21.100.

Nijpend

Ook in Amsterdam is het tekort nijpend. Eerder gaven restaurants al aan dagen dicht te blijven, om zo de gaten in de bezetting te kunnen vullen. Enkele zaken hebben zelfs hun deuren definitief gesloten als gevolg van het personeelstekort.

In de regio Amsterdam geeft bijna 38 procent van de ondervraagde horecaondernemers aan dat het tekort van personeel een probleem is bij de bedrijfsuitoefening.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat dit probleem in 2014 nauwelijks bestond: toen zag slechts 3 procent personeelstekort als belemmering. In 2017 waren de eerste tekenen te zien dat horecaondernemers zich zorgen begonnen te maken, met 15 procent. Vorig jaar was hun aandeel al gegroeid tot 36 procent.

Opvallend is wel dat horecaondernemers sinds 2015 vrij stabiel antwoord geven op de vraag hoe ze de toekomst zien wat betreft het personeelstekort. Ongeveer een vijfde van de ondernemers zegt sindsdien te verwachten dat ze volgend jaar moeilijk personeel kunnen vinden. In 2013 was dit ook zo, maar in 2014 waren ze optimistischer: toen dacht één op de tien ondernemers daar moeite mee te zullen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden